Američki desničari naoružani do zuba paradirali kroz Kongres u Kentuckyju

Foto: Getty Images

NAORUŽANI aktivisti za pravo na posjedovanje oružja održali su nevjerojatnu demonstraciju prošli petak u američkoj saveznoj državi Kentucky.

Prosvjednici s poluautomatskim puškama, maskirnom odjećom i opremom prikladnijom za rat nego za prosvjed nisu tako neuobičajena pojava u SAD-u, barem u saveznim državama gdje imaju pravo otvorenog nošenja vatrenog oružja u javnosti (tzv. open carry).

No prizor prosvjednika koji naoružani kao da su se upravo vratili iz Afganistana ili Iraka paradiraju zgradom državnog Kongresa, izvanredan je čak i za Ameriku.

Slobodno zaobilazili detektore metala na ulazu

Posebno je bizarno da, kako pišu lokalni mediji, posjetitelji u zgradu Kongresa nisu smjeli unijeti kišobrane ili štapove jer se mogu iskoristiti kao oružje, no puške su mogli unijeti bez problema.

Štoviše, kako je objasnio novinar Lousville Courier-Journala Joe Gerth, policajci su prosvjednike upućivali da zaobiđu detektore metala na ulazu kako ih ne bi aktivirali svojim puškama. 

Jedan od prosvjednika je, javlja Journal, i sam bio zadivljen što su dobili slobodni ulaz u zgradu Kongresa, bez ikakvih ograničenja.

"Ulaz u zgradu Kongresa me šokirao. Moći ući potpuno naoružan, s puškama... I vjeruju nam. Ja nisam stanovnik Kentuckyja. Ja sam iz Virginije. Potpuni stranac. I ušetao sam, (a čuvari su mi rekli), 'dobro, uđite, uživajte u Kongresu'", rekao je ovaj prosvjednik za novine.

Manji prosvjed nego prošli mjesec u Virginiji

>>Tisuće ljudi paradiralo s puškama u Americi. Nisu vojnici

Organizacija We Are KY Gun Owners pozvala je na prosvjed zbog mjera za regulaciju prodaje oružja koje je u susjednoj Virginiji uveo demokratski guverner Ralph Northam. 

Podsjetimo, u Richmondu u Virginiji je prije neka dva tjedna održan daleko masovniji prosvjed na koji su brojni aktivisti za apsolutno pravo na posjedovanje oružja, koji se sami deklariraju kao branitelji drugog amandmana američkog ustava, također ponijeli poluautomatske puške. 

Iako je, zbog straha od nasilnog sukoba s protuprosvjednicima, guverner Northam prije prosvjeda proglasio i izvanredno stanje i zabranio ulaz u i ispred zgrade državnog Kongresa, događaj je prošao mirno.

Pročitajte više