Američki dužnosnik: Biden neće tjerati Zelenskog da krene u pregovore s Rusijom

Foto: EPA

BIDEN danas neće pritiskati Zelenskog da sjedne za pregovarački stol s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, rekao je američki dužnosnik. "Razgovarat će o svakom elementu sukoba, uključujući stanju na bojišnici" i procjenama kako dalje, rekao je dužnosnik. 

"Predsjednik neće doći s porukom pritiska Zelenskog na bilo koji način. Bit će to poruka solidarnosti i potpore, koordinacije i svrstavanja", rekao je. Bidenova administracija do danas je pružila oko 20 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući topničko streljivo, streljivo za obrambeni zračni sustav NASAMS i raketne sustave HIMARS.

SAD će Ukrajini poslati Patriot rakete

Opskrba Ukrajine raketama Patriot trebala bi poboljšati ukrajinsku zračnu obranu od ruskih raketa. Ukrajinske snage obučavat će se u trećoj zemlji, rekao je dužnosnik.

Reuters je prošli tjedan izvijestio da bi Njemačka mogla biti država u kojoj bi se provodila ta obuka. Planovi za posjet Zelenskog Ukrajini vodili su se u tajnosti jer su američki i ukrajinski dužnosnici nastojali izvesti ga na siguran način iz zemlje i dovesti u SAD.

Biden je želio posjetiti Ukrajinu, no iz sigurnosnih razloga to nije bilo moguće.

Pročitajte više