Američki general Franks pod istragom zbog žene

AMERIČKI general Tommy Franks, koji će voditi američku vojsku u vjerojatnom ratu protiv Iraka, pod internom je istragom jer je izgleda prekršio neka ograničenja u službi vezana za njegovu suprugu, piše u utorak The Washington Post.

Pentagonova istraga, koja je započela prošloga ljeta, ali je tek sada objelodanjena, trebala bi se završiti za nekoliko tjedana s preporukom stegovnih mjera, piše list pozivajući se na neimenovani izvor.

Nije vjerojatno da će Franks biti premješten u trenutku kad je rat s Irakom na vidiku, a američki ministar obrane Donald Rumsfeld je u priopćenju iskazao punu potporu svojem generalu.

Franks, zapovjednik Američkog središnjeg zapovjedništva u Tampi, ispitivan je nakon dojave najmanje jednog podređenog da je prekršio neka pravila vojnog ponašanja glede svoje žene Cathy.

Tvrdi se da je Franks dopustio svojoj ženi da nazoči razgovorima u kojim je bilo riječi o tajnim materijalima, da joj je dodijelio vojnikinju koja je za nju obavljala poslove kao što je popunjavanje liječničkih recepata te da joj je dao i tjelesnog čuvara iako na to nema pravo.

Istraga se vodi i oko toga je li Franks državnoj blagajni naknadio troškove prijevoza vojnim zrakoplovom za svoju ženu.

The Washington Post piše kako su istrage protiv generala danas česte jer čak i anonimne prijave mogu rezultirati dugim istragama. Na vojnom tečaju za generale američke generale upozoravaju, piše list, da će vjerojatno jednom ili dva puta tijekom službe biti predmetom istrage, a čak i češće ako se namjere na nezadovoljnog podređenog koji odluči maltretirati ih žalbama koje prema pravilima službe moraju biti istražene.

Pročitajte više