Američki general: Možda smo precijenili snagu ruske vojske

Foto: EPA

AMERIČKI general Tod Walters rekao je da je moguće da je SAD zbog "rupe" u prikupljanju obavještajnih podataka možda precijenio sposobnosti i kapacitete ruske vojske te podcijenio ukrajinske obrambene sposobnosti uoči ruskog napada na Ukrajinu.

Kad je potkraj prošlog mjeseca Rusija napala Ukrajinu, američki obavještajci su procijenili da bi totalni ruski napad na Ukrajinu doveo do pada Kijeva u ruske ruke u roku od nekoliko dana. No ruska vojska je zapela oko glavnog grada zbog golemih problema s logistikom i opskrbom, pri čemu je važnu ulogu odigrao neočekivano žestok otpor ukrajinskih branitelja.

Prilikom svjedočenja na odboru američkog Senata za oružane snage, general Tod Walters, zapovjednik američkih snaga u Europi, odgovorio je na pitanje senatora Rogera Wickera, republikanca iz Mississippija, kojeg je zanimalo je li postojala svojevrsna "obavještajna rupa" zbog koje je SAD precijenio snagu Rusije i podcijenio Ukrajince.

"To je moguće", rekao je Walters, pa dodao: "Kao i u ranijim slučajevima, kad ova kriza završi, provest ćemo sveobuhvatnu analizu u svim područjima i odjelima kako bismo saznali gdje smo pogriješili i pronašli načine za poboljšanje u budućnosti. To bi moglo biti jedno od tih područja."

Amerikanci u prvim satima rata ponudili Zelenskom bijeg iz zemlje

Iako su američke obavještajne službe ispravno procijenile da Rusija planira napasti Ukrajinu, što je administracija Joea Bidena objavila kako bi okrenula globalno javno mnijenje protiv Kremlja, obavještajna zajednica nije ispravno procijenila sposobnost ruske vojske, navodi CNN.

U prvim satima rata američki dužnosnici ponudili su pomoć ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom s bijegom iz zemlje, strahujući da će biti odbijeni. Zelenskij je to odbio, pri čemu je od Amerike zatražio oružje koje će pomoći Ukrajini da se obrani od Rusije.

 

Amerika i ostale članice NATO-a nastavile su slati oružje u Ukrajinu, uključujući protutenkovske rakete Javelin i protuzračne rakete Stinger, koje su Ukrajinci vrlo uspješno koristili protiv ruskih snaga. Iako procjene jako variraju, izvori upoznati s američkim procjenama kažu da su u ratu ubijene tisuće ruskih vojnika. Američki dužnosnici kažu i da imaju dokaze, doduše anegdotalne prirode, o niskom moralu ruske vojske.

 

Nakon više od mjesec dana rata Rusija je jučer poručila da će "drastično smanjiti" svoje vojne aktivnosti oko Kijeva i Černihiva nakon pregovora ruske i ukrajinske strane koji su održani u Istanbulu. Američki dužnosnici rekli su CNN-u da se radi o "značajnoj" promjeni strategije. Primijećeno je da se ruske snage povlače u nekim područjima na sjeveru te se fokusiraju na osvajanje teritorija na jugu i istoku zemlje.

"Nismo dobro procijenili izazove s kojima se suočila ruska vojska"

 

Na saslušanju na odboru američkog Senata za obavještajne aktivnosti, koje je održano ranije ovog mjeseca, Bidenova šefica obavještajne zajednice rekla je da je ruski predsjednik Vladimir Putin uoči invazije podcijenio razinu ukrajinskog otpora. 

"Mislim da je naša procjena tu bila ispravna. Nismo toliko dobro procijenili vojne izazove s kojima će se suočiti ruska vojska", rekla je.

 

Američki general Scott Berrier, čelnik Obrambene obavještajne agencije, rekao je da su procjene američkih obavještajaca uoči invazije bile utemeljene na nizu faktora te su uključivale procjenu da "Ukrajinci nisu toliko spremni koliko su trebali biti".

"Zbog toga sam doveo u pitanje njihovu volju za borbom. To je bila moja loša procjena jer su se borili hrabro i časno te čine ispravnu stvar" rekao je Berrier

Pročitajte više