Američki general optužio kongresmena-veterana za potkopavanje morala vojske

MARINSKI general Peter Pace, načelnik združenog glavnog stožera američkih oružanih snaga, optužio je demokratskog kongresmena Jacka Murthu da svojim nedavnim izjavama potkopava moral američke vojske.

Murtha je u ponedjeljak, sudjelujući u emisiji "Nightline" TV-kuće ABC izjavio kako se, da može, danas nikako ne bi priključio oružanim snagama te da u potpunosti razumije "običnog čovjeka koji, razmatrajući istu opciju, danas donosi istu odluku".

Te su riječi teško pogodile američku vojsku kao i zagovornike rata u Iraku, s obzirom da je Murtha daleko od imagea liberalnog pacifističkog intelektualca kakvog su obično imali protivnici Bushovog pohoda na Irak.

Murtha se kao mladić priključio marincima, sudjelovao u korejskom ratu, a kasnije u vijetnamskom ratu, te je u 37 godina službe zaradio nekoliko rana, niz odlikovanja i čin pukovnika. Nakon toga je izabran u Kongres gdje je bio jedan od najvećih jastrebova Demokratske stranke.

Murtha, koji se zbog svog zalaganja za zabranu pobačaja drži predstavnikom konzervativnog krila svoje stranke, ispočetka je podržavao predsjednika Busha u njegovom pohodu na Irak, da bi u proljeće 2004. godine promijenio mišljenje i počeo kritizirati američko vojno prisutstvo u toj zemlji.

Krajem 2005. godine krenuo je još dalje i zatražio američko povlačenje iz Iraka. To je Busha i republikance ne samo razbjesnilo, nego i dovelo u neugodni položaj, s obzirom da bi njihov standardni odgovor na takve zahtjeve bio protumačen kao napad na ratnog heroja.

General Pace je, reagirajući na Murthinu izjavu u ponejdjeljak, pak pokazao kako su riječi bivšeg kongresmena i veterana teško pogodile vojni establishment. Američki vojni čelnici se prilično rijetko upuštaju u političke polemike, ali je Pace bio prisiljen reagirati s obzirom da se godine 2005. američkim marincima priključilo daleko manje novih regruta nego što je bilo planirano.

 Američke oružane snage se, nakon gorkih iskustava iz vijetnamskog rata, za popunu ljudstvom u potpunosti oslanjaju na profesionalne vojnike. To nije predstavljalo neki ozbiljni problem sve do rata u Iraku, za kojeg se ispostavilo da je daleko duži, skuplji i po sudionike daleko rizičniji nego što se pretpostavljalo. Ispostavilo se kako američka vojska ima itekakvih problema da održava svoj kontingent u Iraku oslanjajući se isključivo na profesionalne vojnike i rezerviste, tako da mnogi danas smatraju kako SAD u ovom trenutku više nisu u mogućnosti izvesti sličnu invaziju i okupaciju u drugom dijelu svijeta.

Taj problem postaje sve veći i zbog činjenice da je u Iraku od početka rata poginulo preko 2000 američkih vojnika, pa mnogi mladi i siromašni Amerikanci imaju daleko manje interesa da za život zarađuju kao topovsko meso.

General Pace je, pak, u svojoj izjavi hvalio kongresmena Murthu zbog njegove sjajne vojničke prošlosti, ali je rekao da je njegova izjava o nepriključivanju vojsci neodgovorna, jer bi upravo zbog njegove reputacije mnogi 18-godišnjaci i 19-godišnjaci o kojima ovisi budućnost američkih oružanih snaga mogli izvesti pogrešni zaključak.


Pročitajte više