Amerikanci priznali da su bombardirali bolnicu; Liječnici bez granica: To je ratni zločin!

Screenshot: YouTube

GENERAL John F. Campbell, inače glavni zapovjednik američkih snaga u Afganistanu priznao je danas pred senatskim odborom da je američko bombardiranje bolnice Liječnika bez granica u Kunduza bila njihova greška, prenosi CBS News.

U bombardiranju bolnice u Kunduzu, gradu na sjeveru Afganistana, poginulo je 22 ljudi, dijelom liječnika, a dijelom pacijenata. Među njima je bilo i djece.

Pred senatskim je odborom general Campbell kazao kako su afganistanske snage, tijekom borbi s talibanima, zatražile zračnu podršku američke vojske. Pritom su komunicirali s američkim postrojbama za posebne namjene koje su ondje na terenu. Potom je ta postrojba, po generalovim riječima, bila u kontaktu s bombarderom AC-130 koji je izvršio zračni udar na bolnicu.

"Želimo da stvari budu jasne. Odluka da se izvrše zračni napadi bila je naša i donesena je u zapovjednom lancu naše vojske. Mi nikad ne bismo namjerno ciljali zaštićenu medicinsku ustanovu", rekao je Campbell.

Dalje nije htio govoriti, a nije objasnio niti je li se napad na bolnicu mogao izbjeći ili barem stopirati, s obzirom da je bombardiranje trajalo sat vremena. Kako bi se to utvrdilo, tvrdi general, potrebno je provesti nekoliko istraga, koje se obavljaju na terenu.

Liječnici bez granica, koji su to bombardiranje ocijenili ratnim zločinom i zatražili neovisnu istragu, odbacili su američko pojašnjenje i tvrde da bombardiranje "nažalost nije bila greška".

U međuvremenu provode se tri istrage, američka, afganistanska i NATO-ova kako bi se odredilie okolnosti u kojima je donijeta odluka o tom bombardiranju izvršenom u subotu.

Pročitajte više