Američki generali nude neuljepšane izglede rata u Iraku

Američki vojni zapovjednici u Bagdadu i Washingtonu dali su novu otrežnjujuću procjenu stanja rata u Iraku koja daje razloga za zabrinutost, piše u četvrtak list The New York Times.

U razgovorima ovoga tjedna neki generali su povukli nedavne sugestije da bi pozitivan trend u Iraku mogao dopustiti značajno smanjenje sadašnjih 138.000 američkih vojnika potkraj ove ili početkom 2006., kaže Times.

Neimenovani visoki časnik rekao je kako bi američko vojno sudjelovanje u Iraku moglo potrajati "mnogo godina", navodi dnevnik.

General John Abizaid, zapovjednik američkih snaga za Bliski istok, rekao je da je jedan od problema razočaravajuće spor napredak u razvitku iračkih policijskih postrojbi sposobnih da se suprotstave pobunjenicima i dopuste američkim snagama da se povuku iz borbi.

Zabrinutost stanjem u Iraku navela je i američku državnu tajnicu Condoleezzu Rice na iznenadni posjet Bagdadu prošlog vikenda kako bi razgovarala s iračkom vladom. U razgovorima s novim šiitskim čelnicima ona ih je pozvala da pruže ruku razvlašćenim sunitima, upozoravajući da uspjeh u ratu traži da se barem neke pobunjeničke sunitske skupine ohrabre da se okrenu miru.

Pobunjenici pojačavaju svoje akcije u Iraku. Samo u Bagdadu u svibnju je izveden 21 napad automobila-bombi, što je gotovo jednako broju od 25 napada zabilježenih cijele prošle godine.

Posljednjih dana ipak je zabilježeno zatišje u aktivnostima pobunjenika u Bagdadu pošto su Amerikanci mnoge proizvođače bombi pronašli i uhitili.

Neimenovani časnik je, međutim, kazao da unatoč najnovijim uspjesima Amerikanaca u razaranju pobunjeničkih ćelija u Iraku i uhićenju 1.100 osumnjičenih samo u Bagdadu u posljednjih 80 dana, uspjeh američkih ciljeva još nije osiguran.

"Mislim da ovo još može pretrpjeti neuspjeh", navodi Times časnika koji je govorio o američkom pothvatu u Iraku. "Mnogo je vjerojatnije da će uspjeti, ali bi mogao doživjeti neuspjeh".

Časnik je ocijenio da će mnogo ovisiti o uspjehu nove iračke vlade da stekne povjerenje Iračana. Najnovija istraživanja javnoga mišljenja koje je provelo bagdadsko Sveučilište pokazala su da je povjerenje iračke javnosti palo na 45 posto, s 85 posto zabilježenih neposredno nakon izbora.


Pročitajte više