Američki Hrvati traže da HRW povuče izvješće o povratku Srba

NACIONALNI savez hrvatskih Amerikanaca (NFCA) pozvao je u utorak Human Rights Watch (HRW) da povuče izvješće u kojem kritizira Hrvatsku da nije poduzela korake kako bi osigurala povratak izbjeglih hrvatskih Srba.

U pismu upućenom HRW-u, newyorškoj organizaciji za zaštitu ljudskih prava, predsjednik NFCA John Kraljic je upozorio da je izvješće pod nazivom Neispunjena obećanja objavljeno početkom mjeseca djelomice utemeljeno na nevjerodostojnim podacima Save Štrbca i njegove organizacije Veritas sa sjedištem u Beogradu.

Kraljic piše da NFCA sa zabrinutošću gleda kako HRW, međunarodna institucija posvećena poticanju ljudskih prava i međunarodnog prava, "daje legitimnost takvima kao što su Štrbac i Veritas koji nisu ništa drugo nego propagandne organizacije".

Kraljic navodi Štrbčeve riječi iz 1995. da ne dolazi u obzir povratak Srba u Hrvatsku. "Naš konačni cilj je ujedinjenje s drugim Srbima (u Bosni i Srbiji", citira Kraljic agenciju France Press.

Predsjednik NFCA napominje da taj cilj otkriva motive Veritasa, organizacije koju su medijska izvješća povezala sa srbijanskom tajnom službom i srbijanskom vladom.

"Da Štrbac koristi ljudska prava kao pokriće za svoje aktivnosti vidljivo je iz navoda iz Nedeljnog telegrafa, beogradskih novina, gdje je izjavio da je proces u Den Haagu protiv nekih hrvatskih generala prigoda za Srbe, jer je izvanredna mogućnost da upotrijebe legitimna sredstva za oživljavanje Republike Srpske Krajine", kaže Kraljic u pismu izvršnom direktoru HRW-a Kennethu Rothu.

U pismu se dalje navodi kako su Štrbca i Veritas krizirale i nevladine organizacije, uključujući Hrvatski helsinški odbor, zabrinute redovitim pretjerivanjem s brojem srpskih žrtava zločina koje su navodno počinile hrvatske snage.

NFCA je krovna organizacija iz Washingtona koja predstavlja više od 20 skupina američkih Hrvata sa 130.000 članova.

Pročitajte više