Američki i turski službenici razgovarali o zatočenom pastoru

Foto: EPA

SAVJETNIK za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, John Bolton, razgovarao je u ponedjeljak s turskim veleposlanikom u SAD-u o pritvorenom američkom pastoru Andrewu Brunsonu te odnosima dviju država, objavila je Bijela kuća.

"Na zahtjev turskog veleposlanika John Bolton se sastao u ponedjeljak u Bijeloj kući s veleposlanikom Turske u SAD-u Serdarom Kilicem. Razgovarali su o pritvoru američkog pastora Brunsona u Turskoj te o državnim odnosima SAD-a i Turske", izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

>>SAD uveo sankcije turskim dužnosnicima zbog zatvaranja američkog pastora

>>Erdogan: Odnosi Turske i SAD-a su u opasnosti

Unatoč nekim medijskim objavama da je SAD odredio Turskoj rok za predaju Brunsona, američki dužnosnici rekli su da nije postavljen nikakav rok.

Nije bilo znaka da je SAD bio spreman pregovarati s Turskom oko Brunsona, a predsjednik SAD-a Donald Trump naizgled je zadovoljan uvođenjem određenih gospodarskih pritisaka za ekonomiju Turske.

>>Lira potonula na novu najnižu razinu, Turska pokreće akcijski plan

>>Erdogan Trumpu: Zabio si nam nož u leđa

Trump je prošlog tjedna i 'tvitao' da odnosi SAD-a i Turske "nisu u ovom trenutku dobri!" te izjavio da je odobrio udvostručenje carina na uvoz čelika i aluminija iz Turske.

Ekonomski savjetnik Bijele kuće Kevin Hassett izjavio je pak u ponedjeljak kako Trumpova administracija "vrlo pažljivo" prati financijsku situaciju u Turskoj, nakon što je turska valuta lira u ponedjeljak rekordno pala prema američkom dolaru.

Pročitajte više