Američki kardinal optužen za spolno zlostavljanje, dobio je zabranu popovanja

Screenshot YouTube

POZNATI američki kardinal Theodore McCarrick (87) dobio je zabranu obnašanja službe pošto je u istrazi utvrđeno da su "vjerodostojne" optužbe za spolno zlostavljanje iznesene protiv njega, priopćile su njujorška i washingtonska biskupija u kojima je djelovao.

McCarrick je među najistaknutijim američkim kardinalima na međunarodnoj razini. Premda je službeno umirovljen, i dalje putuje, najviše u vezi sa zaštitom ljudskih prava.

U priopćenju objavljenom u srijedu njujorški kardinal Timothy Dolan je rekao da je njegova biskupija zaprimila prijavu o McCarrickovoj navodnoj zlouporabi koja se dogodila prije "gotovo 45 godina".

Tvrdi da je nedužan

Na temelju Povelje o zaštiti djece koju su američki biskupi donijeli 2002. nakon pedofilskog skandala koji je potresao bostonsku nadbiskupiju, "neovisna agencija" je provela istragu i njezine rezultate predala povjerenstvu koje je optužbe ocijenilo "vjerodostojnima i potkrijepljenima", istaknuo je kardinal Dolan.

Sveta Stolica je, pošto je obaviještena o tome, zatražila od kardinala McCarricka da "više javno ne obnaša svoju službu", navodi se u priopćenju.

Theodore McCarrick je "ostajući pri tvrdnji da je nedužan, prihvatio tu odluku", dodaje kardinal Dolan.

U priopćenju koje prenosi The Washington Post, McCarrick kaže da je "zgrožen" optužbama koje su iznesene protiv njega.

"Moja je tuga bila još veća kada sam obaviješten da su navodi ocijenjeni vjerodostojnima i potkrijepljenima", rekao je kardinal. "Žao mi je zbog patnje koju podnosi osoba koja je iznijela te optužbe kao i zbog skandala koji su prouzročile."

Pročitajte više