Američki klimatolozi objavili da očekuju vrlo burnu sezonu uragana

AMERIČKI klimatolozi upozoravaju da bi sezona uragana, koja upravo počinje nad Atlantskim oceanom, mogla biti jedna od najaktivnijih i vrlo vjerojatno najgora od 2005. godine, koja je donijela Katrinu, jedan od najgorih uragana koji je pogodio američku obalu.

Državna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) predviđa da bi se tijekom ovogodišnje sezone uragana, koja traje od početka lipnja pa do kraja listopada, u Atlantskom bazenu moglo razviti između 14 i 23 veće oluje, a čak njih osam do 14 bi moglo prerasti u smrtonosne uragane.

Između tri i sedam takvih uragana, tvrdi NOAA, moglo bi doseći treću ili čak višu kategoriju opasnosti. Najopasniji uragani, oni treće ili više kategorije, donose vjetrove brzine od 180 kilometara na sat, a njihov prelazak preko kopnenog dijela SAD-a redovno donosi brojne žrtve i milijunske štete područjima koja pogodi.

Zbog toga njezini stručnjaci upozoravaju kako je potrebno već sada se pripremiti za buduće uragane koji bi silovito mogli pogoditi jug SAD-a. Prognoza o nastanku i razvoju uragana koju izrađuje NOAA ima stopu sigurnosti od visokih 70 posto.

Pročitajte više