Američki kradljivac organa dobio 54 godine zatvora

MOZAK iza operacije kojom su na crnom tržištu prodavani organi ukradenih iz više od tisuću leševa osuđen je danas na 54 godine zatvora.

44-godišnji bivši zubar Michael Mastromarino prethodno je priznao krivnju pred sudom. Odgovoran je za krađu tisuća organa među kojima se našlo i tijelo poznatog novinara BBC-a Alistaira Cooka.

Osuđen je za orkestriranje kriminalnom mrežom preko koje su se krali organi ljudi koji nikad nisu potpisali pristanak da budu donori. Tkiva preminulih tada su bila prodavana za razne transplantacije. Pretpostavlja se da je Mastromarino, u pet godina koliko se bavio krađom organa, zaradio milijune dolara.

Krijumčari organima su znali nadomjestiti ukradene kosti dijelovima PVC cijevi kako nitko ne bi posumnjao. Ukoliko bi im zanimljiviji bili organi, Mastromarino je znao ugurati u tijelo kirurške rukavice te bi potom tijelo ponovno zašio. Čak su i krivotvorili smrtni list i pristanak za doniranje organa, znali su slagati dob i vrijeme smrti svojih žrtava.

Prema presudi, Amerikanac Mastromarino ne smije zatražiti uvjetnu kaznu dok ne provede najmanje 18 godina u zatvoru, javlja AFP. Jedan od njegovih pomagača, Christopher Aldorasi osuđen je prošli tjedan na 27 godina, dok još dvoje njih čeka presudu.

J.M.
Foto: AFP

Pročitajte više