Američki ministar financija Timothy Geithner napušta brod koji tone?

IONAKO kompliciranu situaciju oko pregovaranja o povećanju limita američkog zaduživanja, dodatno je zakomplicirala spekulacija da bi ministar financija Timothy Geithner mogao napustiti Obaminu administraciju.

Neki Geithnerovi suradnici su ovih dana u optjecaj pustili glasinu da bi on mogao dati ostavku nakon što se  postigne dogovor o limitu zaduženja i rezanju proračuna, iako trenutno nitko ne zna kada će se to zaista i dogoditi i s kakvim ishodom. Sam Geithner je rekao kako "obožava ovaj posao i da će ga raditi u doglednoj budućnosti", prenosi USA Today.

Ipak, ta bi budućnost mogla doći u pitanje ukoliko se dogovor o povišenju limita zaduživanja, koji trenutno iznosi 14,3 trilijuna dolara, ne postigne odmah. Geithner je upozorio da ako se do početka kolovoza ne odobri novo zaduživanje, SAD neće moći platiti dospjele račune i zemlja će ponovno potonuti u recesiju.

Treba imati na umu da Geithner nije jedini koji razmišlja o napuštanju broda koji tone. Nekoliko važnih figura Obamine administracije, poput Austana Goolsbeea, bilo je suočeno s ultimatumom da ili odu odmah ili da izdrže do kraja mandata, i mnogi su odabrali prvu opciju. S istim pritiskom bit će suočen i Geithner, a ukoliko se i on odluči na instant odlazak, Obama će biti suočen s teškom situacijom imenovanja ministra jednog od najvažnijih resora, pogotovo u vrijeme kada ekonomija baš i ne funkcionira, a predsjednički izbori se bliže.

Pročitajte više