Američki piloti uvježbavaju obranu protiv terorista

ČETRDESET šest američkih komercijalnih pilota završit će u subotu obuku za borbu protiv terorista koja će im omogućiti da nose oružje u kabinama zrakoplova.

To je prvi američki program obuke takve vrste, a u njemu sudjeluju dragovoljci. Oni koji zadovolje kriterije obuke moći će već od nedjelje, dok upravljaju svojim zrakoplovima, nositi poluatomatske pištolje kalibra 40.

Naoružani piloti jedna su od niza sigurnosnih mjera koje su od terorističkih napada 11. rujna 2001. promijenile narav američkog zračnog prometa.

Američki piloti ustrajno su se zauzimali za to da im se omogući nošenje oružja u zrakoplovima kako bi zaštitili sebe i putnike od mogućih napada, a Kongres je konačno prošle jeseni donio zakon koji im to dopušta.

Druge sigurnosne mjere uključuju pregled svakog komada prtljage koji ulazi u zrakoplov u potrazi za mogućim oružjem i eksplozivom, ojačana vrata koja zatvaraju pilotsku kabinu od ostatka zrakoplova te naoružane agente sigurnosti koji su postali stalna pratnja komercijalnih letova.

Piloti u policijskom centru za obuku u Brunswicku u Georgiji uče tehnike obrane, među ostalim i kako da pucaju preko ramena budući da opasnost obično dolazi s leđa.

Stručnjaci za sigurnost sumnjaju da će naoružani piloti pojačati sigurnost u zrakoplovima. Zabrinuti su i mogućnošću da metak, koji eventualno piloti ispale, promaši i završi negdje u kabini.

"Piloti će se možda osjećati sigurnije s pištoljima u kabini", rekao je Joel Feldschuh, bivši čelnik izraleske zrakoplovne tvrtke El Al koja se smatra jednom od najsigurnijih na svijetu. "Ali, najvažnije je postići sigurnost cijelog zrakoplova, od nosa do repa".

El Alovi piloti ne nose pištolje.

Pročitajte više