Američki pritisak na UN za agresivnije inspekcije u Iraku

SJEDINJENE DRŽAVE vrše pritisak na stručnjake UN-a da poduzmu agresivnije inspekcije u potrazi za iračkim oružjem no pritom nailaze na otpor, izjavio je u utorak jedan visoki američki dužnosnik.

Bushova administracija pozvala je šefa UN-ovih inspektora Hansa Blixa da svoj metodični pristup zamijeni intenzivnijim višestranim operacijama koje će ´uzdrmati´ irački sustav i otežati Sadamu Huseinu da prikriva svoje potencijale, rekao je američki dužnosnik za Reuters, tražeći da ostane neimenovan.

´Naša je teorija da ih treba testirati istodobno na različitim mjestima kako bi se uzdrmao irački sustav´, naglasio je.

No Hans Blix se odupro američkim poreporukama tijekom sastanka sa savjetnicom za nacionalnu sigurnost Condoleezzom Rice, rekao je dužnosnik. Na sastanku su Blix i Rice razgovarali o potezima koji slijede nakon što Irak objavi svoje oružane kapacitete, što treba učiniti do nedjelje.

Pentagon je istodobno optužio Irak da svoju vojnu opremu krije u civilnim objektima kako bi je zaštitio u slučaju napada.

General Richard Myers iz glavnog stožera prikazao je video snimku teretnog kamiona koji prevozi radar malom ulicom koja vodi do zgrada za koje američka vojska vjeruje da su civilne.

´To je dobar primjer kako irački režim svjesno dovodi civile u opasnost´, dodajući kako SAD ne bi napale radar zbog mogućih civilnih žrtava.

Myers nije rekao kada je, gdje ili kako snimak načinjen, no glasnogovornik Pentagona kasnije je kazao kako je vjerojatno snimljen iz bezpilotne letjelice.

Pročitajte više