Američki prizivni sud ukinuo 100 smrtnih kazni

AMERIČKI savezni prizivni sud ukinuo je u utorak oko 100 smrtnih kazni u tri američke savezne države koje su izrekli suci navodeći da smrtnu kaznu mogu izreći samo porote.

Glasujući s 8:3, Prizivni sud sa sjedištem u San Franciscu pozvao se u svojoj odluci na presudu američkog Vrhovnog suda iz 2002. prema kojoj samo porote mogu izreći smrtnu kaznu.

Prizivni sud je presudio da se smrtna kazna za tih stotinjak zatvorenika preinači u kaznu doživotnog zatvora.

Presuda se odnosi na tri savezne države, Arizonu, Idaho i Montanu koje Sud pokriva. Sve tri države smrtnu kaznu izvršavaju smrtonosnom injekcijom.

U presudi koju je u ime većine napisao sudac Sidney Thomas stoji da je "odlučujući da sucima ustavno nije dopušteno da odluče da li optuženici potpadaju pod smrtnu kaznu, Vrhovni sud izmijenio temeljna načela koja se primjenjuju u suđenjima za kapitalne zločine".

Faktičko pomilovanje među ostalim je dobio Warren Summerlin, osuđen 1981. za ubojstvo Brenna Baileya, financijskog upravitelja tvrtke koji je došao u njegovu kuću kako bi razgovarao o dugu. Nakon što je porota presudila da je Summerlin kriv za umorstvo sudac ga je osudio na smrt navodeći otežavajuće okolnosti.

Američki Vrhovni sud utvrdio je neustavnim praksu sudaca da presuđuju u kapitalnim suđenjima.

Pročitajte više