Američki razarač u Splitu

Američki razarač "USS Ramage DDG61" stigao je danas u prvi prijateljski posjet gradu Splitu i Hrvatskoj ratnoj mornarici, u sklopu bilateralne vojne suradnje između hrvatskih i američkih oružanih snaga.

Brod će u splitskoj Sjevernoj luci ostati do 29. lipnja kada je predviđeno održavanje zajedničke vježbe koordinirane plovidbe s brodovljem HRM-a, prema planovima Partnerstva za mir radi približavanja i usklađivanja s NATO standardima.

Razarač "Ramage", izgrađen 1997., uz ostalo suvremeno naoružanje, nosi i krstareće rakete tomahawk, a opremljen je i sofisticiranim radarskim sustavima. Pripada klasi razarača Arleigh Burke, dug je 154 metra, širok 20,5 i može ponijeti dva helikoptera. Može obavljati protuzračne, protupodmorničke i površinske zadatke u borbi, a sposoban je smanjiti opasnost od radarskog otkrivanja kako bi izbjegao izravno gađanje neprijateljskom vatrom.

Posada "Ramagea" broji 327 članova.

Tijekom boravka u Splitu goste na čelu s kapetanom fregate Markom S. Youngom primit će zapovjednik Flote HRM-a komodor Ivica Tolić, te gradski i županijski čelnici.

(Hina) xdstr yvkn

Pročitajte više