Američki Senat drži maratonsku raspravu zbog Bushovih kandidata

AMERIČKI Senat započeo je u srijedu navečer najdužu raspravu u posljednjem desetljeću koju su potaknuli republikanci kako bi Amerikancima ukazali na nekorektnost demokrata koji blokiraju četiri pravosudna kandidata predsjednika Georgea W. Busha.

Cjelonoćna 30-satna rasprava započela je u 18 sati u srijedu, a trebala bi se dovršiti u četvrtak u ponoć.

Cijele noći senatori se izmjenjuju za govornicom ističući u govorima od po 30 minuta zasluge i nedostatke kandidata, te međusobno se kritizirajući.

"Započinjemo povijesni pravda-za-pravdu maraton kako bismo potvrdili predsjednikove pravosudne kandidate i istaknuli stranačku opstrukciju demokrata", rekao je novinarima čelnik republikanske većine u Senatu Bill Frist pred početak sjednice.

"Večeras započinjemo ono što ja vidim kao golem gubitak vremena", odgovorio je čelnik demokratske manjine Thomas Daschle.

Republikanci su zakazali maraton koji zovu "Pravda za suce" kako bi potaknuli Amerikance protiv demokrata koji blokiraju četvero kandidata za Američki prizivni sud: Williama Pryora iz Albame, Priscillu Owen iz Teksasa, Charlesa Pickeringa iz Mississippija i odvjetnika Miguela Estradu. Estrada je nezadovoljan blokadom u rujnu već povukao svoju nominaciju.

Demokrati su svoju polovicu maratona nazvali "Pravda za nezaposlene" i posvetili je kritiziranju Busha i republikanaca zbog gospodarstva i predloženih kandidata.

Bush je u četvrtak ponovno zatražio da Senat glasovanjem prihvati ili odbaci njegove kandidate.

Ne očekuje se da će rasprava deblokirati imenovanje bilo kojega od četvero kandidata sve dok demokrati budu imali snage prigovoriti njihovom postavljenju.

Demokrati blokiraju potvrdu Bushovih kandidata, za koje tvrde da su previše konzervativni, prijeteći opstrukcijom rada Senata dugim govorima.

Republikanci imaju većinu od 51 senatora u Senatu, prema 48 demokrata i jednog neovisnog. Potrebna je obična većina glasova za potvrdu suca u punom Senatu od 100 članova, ali 60 glasova da bi se iznudilo glasovanje, ako neki od senatora ima primjedbi.

Pročitajte više