Američki Senat usvojio prijedlog zakona o borbi protiv AIDS-a

AMERIČKI Senat usvojio je u petak prijedlog zakona koji predviđa izdvajanje 15 milijardi dolara u idućih pet godina za pomoć žrtvama AIDS-a širom svijeta.

Agencija Associated Press piše da je američka administracija ubrzala proces donošenja zakona kako bi idućeg mjeseca predsjednik George W. Bush mogao na summit najrazvijenijih zemalja svijeta u Francuskoj donijeti čvrsti dokaz o američkoj spremnosti da pomogne u borbi protiv te smrtonosne bolesti.

U vrijeme kada AIDS odnosi jedan život svakih 10 sekundi, taj će prijedlog zakona učiniti dostupnim anti-virusno liječenje za gotovo 2 milijuna ljudi zaraženig HIV-om u Africi i na Karibima, a koji si ne mogu priuštiti skupi koktel lijekova za eventualno produljenje života i poboljšanje njegove kvalitete.

Čelnik većine u Senatu Bill Frist, republikanac iz Tennesseeja, nazvao je HIV i AIDS "najvećom humanitarnom krizom u 21. stoljeću" i rekao da taj "prijedlog zakona pruža nadu".

Prema prijelogu zakona, mjere borbe protiv AIDS-a financirane američkom pomoći u idućih pet godina predviđaju, osim lijekova i bolnički smještaj za osobe koje umiru od te bolesti, pomoć za oko 13 milijuna siročadi - djece kojima je epidemija usmrtila jedno ili oboje roditelja, te provedbu programa sprečavanja širenja bolesti kroz edukaciju.

Pročitajte više