Američki senat za sankcije Siriji

AMERIČKI Senat izglasao je u utorak prijedlog zakona kojim se nameću sankcije Siriji ako ne prekine potpomagati terorizam i ne zaustavi program oružja masovnog uništavanja.

Zakon predviđa zabranu izvoza u Siriju proizvoda koji mogu poslužiti u proizvodnji oružja, izvoz svih drugih proizvoda osim hrane i lijekova, zabranu američkog ulaganja te ulazak sirijskih diplomata u SAD.

Senat je velikom većinom s 89-4 izglasao zakon koji je već ranije usvojen u Zastupničkom domu američkog Kongresa. Senat je, međutim, u svojoj inačici zakona dao mogućnost predsjedniku Bushu da se odrekne gospodarskih i diplomatskih sankcija ako bude smatrao da je to u interesu Sjedinjenih Država.

Zakon će zbog razlika morati ići na usuglašavanje između Senata i Zastupničkog doma prije nego ode predsjedniku Bushu na potpis.

Sjedinjene Države optužuju Siriju da podupire palestinske terorističke skupine, dopušta stranim borcima da prelaze granicu prema Iraku kako bi se borile protiv Amerikanaca u toj zemlji te da posjeduje program kemijskog oružja.

Pročitajte više