Američki senator: Trebamo se pitati je li koronavirus rezultat eksperimenta

Screenshot: Fox News

SENATOR Tom Cotton nije stručnjak za zarazne bolesti. Zbog toga je čudno da je republikanac iz Arkansasa odlučio neobuzdano nagađati oko porijekla novog koronavirusa tijekom svog gostovanja na Fox Newsu prošle nedjelje, započinje Chris Cillizza svoj komentar za CNN.

Kad ga je voditeljica Maria Bartiromo pitala "zašto ove bolesti stalno dolaze iz Kine", Cotton je odgovorio: "Virus ne potječe sa životinjske tržnice u Wuhanu. Više izvornih slučajeva nije imalo nikakav kontakt s tom tržnicom hrane. Ne znamo odakle potječe bolest... Ali znamo da se samo nekoliko kilometara od te tržnice nalazi jedini kineski superlaboratorij četvrte razine biosigurnosti, koji istražuje ljudske zarazne bolesti. Nemamo dokaza da je bolest nastala tamo... Ali možemo barem postaviti pitanje."

Senator sugerira da je virus rezultat eksperimenta

Ukratko, Cotton sugerira da je virus rezultat eksperimenta koji je krenuo po zlu ili namjernog širenja biološkog oružja, nastavlja Cillizza.

Evo što je o Cottonovoj tvrdnji napisala Tara Subramaniam, koja za CNN provjerava činjenice: "Što se tiče Cottonove hipoteze da je virus nastao u vezi s laboratorijem, dr. William Schaffner, specijalist za infektivne bolesti Medicinskog centra Sveučilišta Vanderbilt, kaže: 'Nisam vidio da je itko pružio ikakvu čvrstu informaciju koja bi podržala tu teoriju. Mislim da u ovom trenutku možemo podvući crtu i reći da se to nije dogodilo. Svi s kojima sam razgovarao ili čije sam tekstove čitao, smatraju da virus potječe iz prirodnih izvora, kao i virusi SARS-a i MERS-a. U oba slučaja radilo se o koronavirusima koji su iz životinjske populacije prešli na ljude u prirodnom okruženju. Dosad su znanstvenici širom svijeta istraživali virus i nije otkriveno ništa neobično u smislu porijekla.'"

Jasno, Cotton je nakon istupa na Fox Newsu na Twitteru pojasnio da nije izravno sugerirao kako je koronavirus neka vrsta biooružja koje je krenulo po zlu, nego je samo ukazivao da se radi o jednom od četiri moguća izvora bolesti.

No, to ne mijenja činjenicu da je na televiziji, koja ima mnogo više gledatelja od Cottonovog Twittera, iznio potpuno nedokazanu teoriju zavjere o bolesti, ističe Cillizza.

Vrhunac neodgovornosti

Ovo je vrhunac neodgovornosti javnog dužnosnika. U javnosti ionako već postoji ogromna količina straha i dezinformacija oko novog koronavirusa. Zašto to poticati nedokazanim tvrdnjama da zapravo postoji kinesko biooružje?

Cotton očito zna bolje, nastavlja Cillizza svoj komentar za CNN. Ne samo da ima besprijekoran akademski životopis (Harvard) nego je prije izbora u Predstavnički dom i Senat američkog Kongresa neko vrijeme proveo u vojsci. On dobro zna zašto spekulacije poput ove ne poboljšavaju stvari, nego pogoršavaju.

Međutim, kao i svi mi, Cotton također živi u svojevrsnom svijetu postistine. Svijetu koji je možda stvorio, a svakako ga potiče predsjednik Donald Trump. Njegova je predsjednička kandidatura rođena u teoriji zavjere da njegov prethodnik Barack Obama zapravo nije rođen u SAD-u (pa se kao takav nije smio kandidirati za predsjednika), a u svome je mandatu prigrlio brojne teorije zavjere, poput navodnih milijuna ilegalnih glasova na izborima 2016. ili Obamine zapovijedi da se prisluškuju telefoni u Trump Toweru, smatra Cillizza.

Trump je teorije zavjere uveo u mainstream i uvjerio mnoge ljude da se radi o istini, koristeći istu taktiku koju je Cotton koristio prošle nedjelje, a glasi ovako: "Ne kažem da je to istina, kažem samo da ljudi o tome pričaju i da bismo se trebali zapitati."

Ali samo zato što je Trump takve stvari učinio uobičajenima, ne znači da je to u redu, zar ne? I nije u redu, nastavlja Cillizza. Naposljetku, postoji razlika između nekog posta na Redditu i američkog senatora koji širi teorije zavjere na nacionalnoj televiziji. Ili bi barem trebala postojati, zaključuje se u komentaru na CNN-u.

Pročitajte više