Stručnjaci: Treba testirati cjepivo za dječju paralizu, možda štiti od koronavirusa

Foto: Epa

PREMA vrhunskim američkim znanstvenicima, postojeće cjepivo protiv dječje paralize moglo bi osigurati privremenu zaštitu protiv zaraze koronavirusom.

Postoji niz dokaza o tome da trenutno cjepivo za dječju paralizu štiti djecu od širokog spektra infekcija i ima smisla testirati ga protiv novog soja koronavirusa, napisali su jučer znanstvenici u časopisu Science.

"Ovo oralno cjepivo je sigurno, jeftino, lako se primjenjuje i svima je dostupno“, tvrdi skupina znanstvenika među kojima su stručnjak koji je otkrio HIV i stručnjak za cjepiva iz američke Agencije za hranu i lijekove (FDA).

Oslabljena verzija virusa

Oralno cjepivo protiv dječje paralize koristi oslabljenu verziju virusa koji uzrokuje tu bolest i koji ostvaruje snažnu i dugotrajnu imunološku reakciju, istaknuli su stručnjaci za cjepiva.

Liječnici Konstantin Chumakov iz FDA i Robert Gallo s Instituta za virologiju na Sveučilištu Maryland te njihovi kolege smatraju da bi imalo smisla testirati djelotvornost cjepiva kako bi se vidjelo pomaže li protiv koronavirusa, piše CNN.

"Rizik od komplikacija nakon uzimanja OPV-a (oralno cjepivo protiv dječje paralize) izuzetno je nizak. Može uzrokovati nuspojave slične dječjoj paralizi, ali samo kod otprilike jedne od 3 milijuna primijenjenih doza, i to uglavnom kod djece sa slabijim imunitetom", dodali su.

Nije dostupno u SAD-u

"Ostala oslabljena virusna cjepiva, poput onih protiv ospica, također su povezana s izraženim nespecifičnim zaštitnim učincima protiv drugih zaraznih bolesti", napisali su liječnici.

"Kada je u regije Afrike uvedeno cjepivo protiv ospica, ukupna smrtnost djece smanjila se za više od 50%, što je mnogo veće smanjenje od onog koje se predviđalo samo na temelju smrti od ospica", dodali su.

OPV više nije licenciran ili dostupan u Sjedinjenim Državama, ali se i dalje koristi u nekim dijelovima svijeta, navodi američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Pročitajte više