Američki stručnjaci traže brzo raspoređivanje policije u Iraku

AMERIČKI stručnjaci pozvali su u srijedu američku administraciju da brzo rasporedi vojnu policiju u Iraku, usmjeri se na dugoročnu izgradnju političkog sustava zemlje te nastoji zadržati u zemlji iračke znanstvenike koji su se bavili proizvodnjom oružja.

Na seminaru, što ga je priredio Institut za mir u Washingtonu, sudionici su preporučili obnovu iračkog pravnog i političkog sustava i načine za sprječavanje širenja iračkog oružja teroristima.

George Ward, koji u Kuvajtu upravlja humanitarnom pomoći u Uredu za obnovu i humanitarnu pomoć u Iraku, ocijenio je da je humanitarno stanje u zemlji bolje nego što se očekivalo, ali da može izbiti kriza ako nedostatak sigurnosti spriječi poslove ili problem goriva dovede do nedostatka vode i zdravstvenih problema.

Savjetnik u Institutu Robert Perito kazao je kako je krivo smatrati da će provale nasilja biti kratkoga daha i ocijenio da američke snage u Iraku nisu pripremljene za civilne nerede. Navodeći slučaj grada Mosula na sjeveru Iraka, gdje je 16. travnja ubijeno nekoliko Iračana u sukobima s američkim marincima, on je rekao kako će poslijeratna sigurnost biti "teška, zbrkana i opasna za sve uključene".

Perito je preporučio nekoliko koraka za održavanje reda dok skupina američkog umirovljenog generala Jaya Garnera, zaduženog za uspostavu iračke privremene vlade, bude radila na pravnom sustavu. On je predložio brže raspoređivanje američke vojne policije i da Sjedinjene Države učine pritisak na koalicijske partnere da rasporede svoje redarstvene snage u Iraku kako bi se bavile civilnim neredom.

On je preporučio da Sjedinjene Države pošalju skupine pravnih stručnjaka, civilne policije i redarstva kako bi pomogli Iračanima u dugoročnoj uspostavi vladavine zakona i demokracije.

Iračka policija je "izgubila mnoge funkcije pod vlašću stranke Baas", kazao je on, a jednako vrijedi za sudstvo koje je bilo nedjelotvorno a sudili su ad hoc sudovi.

Režimski pravni sustav nazvao je "legalnim metežom".

Govoreći o razvijanju budućeg političkog sustava u Iraku, suradnik Instituta, Ray Janings, najavio je sporiji tempo na putu prema demokraciji nego što se to obično očekuje. On je rekao kako bi moglo potrajati i pet godina da se uspostave pretpostavke za demokraciju, a da prve izbore ne bi trebalo provoditi prije nego što prođe godina dana. Janings je izrazio sumnju u Garnerov plan da postigne političku tranziciju u Iraku za 90 dana.

"Ne postoje prečice", rekao je Janings, "na ovom dugom i teškom poslu mijenjanja odnosa ljudi s vlastima." Nakon desetljeća autoritarnog režima bit će teško postići sudjelovanje građana, ocijenio je on. Nakon što bude uspostavljena sigurnost, privremena vlast koju će voditi Amerikanci trebat će izvjesno vrijeme za oblikovanje demokracije, drži Janings.

Suradnik Instituta Jonathan Tucker, bivši inspektor oružja u Iraku, kazao je da ako Sjedinjene Države budu tragale za oružjem masovnog uništenja bez sudjelovanja Ujedinjenih naroda, onda bi trebale sve uzorke koje pronađu slati i u druge zemlje na potvrdu, primjerice u Finsku, Švicarsku i Švedsku. On očekuje da će Ujedinjeni narodi ipak, na kraju, morati ići u Irak kako bi proglasili da u zemlji nema oružja masovnog uništavanja i ukinuli sankcije zemlji.

Tucker je upozorio da irački znanstvenici mogu oružje dati drugim zemljama u regiji koje razvijaju kemijsko oružje ili čak teroristima.

"Budući su irački znanstvenici koji se bave oružjem sada bez posla i vjerojatno osiromašeni... moglo bi ih se unovačiti", pojasnio je on. "Bila bi strašna ironija ako bi rat za sprječavanje širenja kemijskog ili biološkog oružja teroristima nepažnjom doveo do upravo tog rezultata".

Tucker je predložio formiranje međunarodnog znanstvenog i tehnološkog centra u Bagdadu, sličnog onima koji su formirani u Moskvi i Kijevu nakon raspada Sovjetskog Saveza kako bi se znanstvenici uposlili na miroljubivim projektima.

Pročitajte više