Google preuzeo kodove Oraclea za sustav Android, Oracle ga tužio i izgubio spor

Foto: Epa

AMERIČKI Vrhovni sud je u sudskom procesu dva tehnološka diva, vrijednom više milijardi dolara, stao na stranu Googlea te je ta kompanija izašla kao pobjednik.

Prema mišljenju suda, Googleova upotreba 11.000 redaka koda, koje je preuzeo iz Oracleova programa Java bez dopuštenja kako bi napravio operativni sustav Android za pametne telefone, predstavlja poštenu zakonsku uporabu i ne zahtijeva naknadu.

Ta odluka poništila je presudu nižeg suda, koja je išla u korist tvrtke Oracle, a koja je od Googlea tražila odštetu od 9 milijardi dolara zbog kršenja autorskih prava.

Moguće posljedice ove presude

Stručnjaci smatraju da bi odluka u korist Googlea, koja dopušta preuzimanje koda kao "poštenu upotrebu", mogla omogućiti brži razvoj novih potrošačkih proizvoda i tehnoloških inovacija. U osnovi omogućujući tvrtkama da se nadograđuju, piše ABC News.

Problematična strana ove presude je da se startupovi sada boje gubitka dobiti ako divovi poput Googlea mogu preuzimati njihove kodove bez naknade.

"Oracle je godinama razvijao programsku biblioteku, koja je uspješno privlačila programere softvera, povećavajući tako vrijednost Oraclovih proizvoda. Google je prvo tražio licencu za korištenje kodova u Androidu, operativnom sustavu koji je razvijao za mobilne telefone. Ali kad se tvrtke nisu mogle složiti oko uvjeta, Google je doslovno kopirao 11.500 redaka koda", kazao je sudac Clarence Thomas, koji je bio protiv ove presude.

Pročitajte više