Američki sudac silovane djevojčice nazvao agresivnim i smanjio kaznu silovatelju

Screenshot: NBC News

AMERIČKI sudac je ustvrdio da su dvije djevojčice, u dobi od 13 i 14 godina, djelomično krive u slučaju seksualnog zlostavljanja koje je počinio  67-godišnji Raymond Soden. On je Sodena prošle godine osudio na kaznu zatvora u trajanju od 5 godina i 10 mjeseci, što je manje od minimalne kazne koja u Kansasu iznosi 13 godina.

"Žrtve su dobrovoljno sudjelovale u tom slučaju i bile su agresivne", prenosi izjavu suca BBC. Sudac navodi kako su djevojke dobrovoljno otišle u Sodenovu kuću i uzele novac za seksualne usluge.

Soden je ranije bio dvaput osuđivan zbog fizičkog i seksualnog napada. Na temelju njegove kriminalne prošlosti, tužitelji su se zalagali za kaznu od 13 i više godina, dok je Sodenov odvjetnik Clinton Lee tražio uvjetnu kaznu.

Prema tamošnjem zakonu, sudac mora pronaći "značajne i uvjerljive razloge" da bi smanjio kaznu. U slučaju Sodena, sudac je kao razloge naveo dokaze da su 13-godišnjakinja i 14-godišnjakinja dobrovoljno odlazile u Sodenovu kuću i uzimale novac za seksualne usluge.

Komentari suca uznemirili odvjetnike koji rade sa zlostavljanom djecom

Tužitelj Todd Thompson kazao je da će uložiti žalbu na presudu. Izjavio je kako ne može komentirati ono što je rečeno na sudu. Međutim, u transkriptu sa saslušanja o određivanju kazne detaljno se opisuju komentari suca koji su uznemirili odvjetnike koji rade sa zlostavljanom djecom.

 Skupina za prava djeteta navodi da su djevojčice žrtve, a ne agresivni sudionici u tom slučaju.

"Za seksualni napad nikad se ne može optužiti žrtvu. Nije važno što su djevojčice učinile ili nisu učinile. Nikoga se ne smije seksualno iskoristi", rekla je Michelle Herman, predsjednica udruge Sunflower House.

Pročitajte više