Američki tisak o hrvatskim izborima

AMERIČKI tisak javio je u ponedjeljak o pobjedi Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) nakon privremenih rezultata izbora za Hrvatski sabor i o njezinom najvjerojatnijem povratku na vlast.

The New York Times javlja o pobjedi HDZ-a koja je nadišla sva očekivanja. Označavajući HDZ krutom nacionalističkom strankom NYT piše da pobjeda na izborima dolazi nakon "obnove imagea" stranke i čišćenja ekstremista od kojih su neki bili upleteni u ratne zločine tijekom ratova na Balkanu od 1991-1995. godine.

List navodi kako je HDZ poveo Hrvatsku u neovisnost o bivšoj Jugoslaviji, ali da je tijekom njegovih devet godina na vlasti zemlja imala "status parije" u inozemstvu. List piše da je ekstremno nacionalistička politika HDZ-a potaknula procijenjenih 280.000 hrvatskih Srba da pobjegnu iz Hrvatske kao i da je HDZ-ova vlada bila kritizirana zbog navodne korupcije, kršenja ljudskih prava i čvrste kontrole medija.

NYT navodi riječi predsjednika HDZ-a Ive Sanadera da se stranka promijenila i da on namjerava uvesti Hrvatsku u Europsku uniju i NATO u sljedeće dvije do tri godine.

Sanader je, piše NYT, također obećao slijediti proameričku vanjsku politiku, čak nudeći poslati vojnike u Afganistan ili Irak.

NYT piše kako je Miomir Žužul, bivši hrvatski veleposlanik u SAD-u, za kojega kaže da će vjerojatno biti imenovan za ministra vanjskih poslova, rekao da će Hrvatsku u sljedeće četiri godine voditi umjerena vlada desnoga centra.

Objašnjavajući razloge poraza koalicije lijevoga centra Ivice Račana NYT navodi riječi profesora za europske integracije sa Zagrebačkog sveučilišta Damira Grubiše koji kaže da je to rezultat oklijevanja na mnogim poljima i da su birači razočarani reformama koje je poduzela Račanova vlada.

List navodi i da Račanova vlada nije uspjela smanjiti nezaposlenost koja je ostala oko 18 posto tijekom njegova mandata.

NYT upozorava kako se nova HDZ-ova vlada može suočiti s teškim vremenima. List tvrdi kako je HDZ "otvoreno neprijateljski" prema Haškom sudu suradnja s kojim je dio kriterija za članstvo u Europskoj uniji.

The Washington Post piše kako se Hrvatska ponovno okrenula udesno i podarila jasnu pobjedu nacionalističkom HDZ-u.

List navodi riječi predsjednika stranke Ive Sanadera kako je pobjeda jasan mandat HDZ-u od hrvatskog naroda da se Hrvatska konačno pokrene te kako je reformirao tu nekada "ultra-nacionalističku stranku".

WP kaže kako bi pobjeda HDZ-a mogla pobuditi dvojbe oko Hrvatske dok investitori i europske sile pažljivo ispituju njegove tvrdnje da je napustio prkošenje iz vremena pokojnog predsjednika Franje Tuđmana koji je, kako navodi, podržavao separatističke težnje bosanskih Hrvata i slabo poštivao ljudska prava.

Drugi listovi ponavljaju agencijske vijesti.

(Hina) sl sb

Pročitajte više