Američki veleposlanik o izjavi da Južna Afrika naoružava Rusiju: "Prešao sam granicu"

Foto: EPA

AMERIČKI veleposlanik u Južnoj Africi je priznao da je "prešao granicu" kada je izjavio da je ruski brod utovario oružje u Južnoj Africi. Reuben Brigety izazvao je diplomatsku "krizu" ranije ovog tjedna kada je rekao da je uvjeren da je ruski brod, Lady R, u prosincu pokupio oružje u toj zemlji. 

Ministarstvo vanjskih poslova Južne Afrike sada se "bezrezervno ispričalo" za te tvrdnje. Podsjetimo, Brigety je izjavio lokalnim novinarima kako je Washington uvjeren da je ruski brod u prosincu prošle godine utovario oružje i streljivo u Južnoafričkoj Republici. "To da Južnoafrička Republika naoružava Rusiju je duboko neprihvatljivo", rekao je Brigety. "To nisu potezi neutralne zemlje", dodao je.  

Predsjednik: Istraga je u tijeku 

"SAD je ozbiljno zabrinut zbog uplovljavanja sankcioniranog ruskog teretnog broda u južnoafričku luku u prosincu prošle godine i to je izravno prenio južnoafričkim dužnosnicima", rekao je nakon te izjave novinarima zamjenik glasnogovornika Državnog tajništva Sjedinjenih Američkih Država, Vedant Patel.  

Južnoafrički predsjednik Ramaphosa potvrdio je u parlamentu da "je u tijeku" istraga u vezi s brodom Lady R. Njegov glasnogovornik Vincent Magwenya rekao je da "nikakav dokaz do danas nije podnesen za navode o slanju oružja iz Južne Afrike u Rusiju" te je potvrdio da je otvorena istraga.   

Južnoafrička Republika je u veljači održala zajedničke vojne vježbe s Rusijom i Kinom, nazvavši ih rutinskima, no SAD i druge zapadne sile su i tada izrazile zabrinutost. Južnoafrička Republika je jedan od najvažnijih ruskih saveznika u Africi, no držala se nepristrano i suzdržavala od glasanja o rezolucijama UN-a o ratu u Ukrajini. 

Pročitajte više