Američki veleposlanik šokiran postupanjem hrvatske policije

AMERIČKI veleposlanik u Hrvatskoj, Frank Ralph, šokiran je postupcima gospiće policije u slučaju silovanja američke košarkašice od strane lokalnog "šerifa" Jose Mraovića, te dodaje da se nada da istraga nije intenzivirana samo zato što se radi o američkoj državljanki.

"To se moglo dogoditi vašoj ili mojoj kćeri, turistici, sestri ili majci bilo koje hrvatske obitelji." – kazao je Frank u razgovoru za Novi list, pa dodao kako SAD traži pošten, transparentan i legalan sudski postupak.

Ralph je kazao kako je u razgovorima s predstavnicima MUP-a i Ministarstva pravosuđa istaknuo kako da "najviše uznemiruje način na koji je postupak proveden".

Američki veleposlanik šokiran je načinom na koji je gospićka policija tretirala slučaj silovanja američke košarkašice. Podsjetimo, glasnogovornik policije u Gospiću objavio je puno ime i prezime žrtve, dok je silovatelji objavio samo inicijale, te opisao napad do najmanjih detalja, što je bilo ponižavajuće za šrtvu.

Objavu svih detalja liječničkog pregleda silovane Amerikanke nazvao je "uvredljivim činom", pa dodao kako je ponašanje javnih dužnosnika u Gospiću bilo usmjereno prema zastrašivanju žrtve, svjedoka, pa i ugrožavanju same istrage o silovanju.

Mraoviću produžen pritvor

Izvanraspravni vijeće Županijskog suda u Gospiću produžilo je pritvor 57-godišnjem tajkunu Josi Mraoviću koji je u kaznenom postupku osumnjičen da je 13. travnja u svom hotelu "Ante" silovao 28-godišnju američku državljanku, košarkašicu ŽKK Gospić.

"Na današnjoj sjednici Vijeće je okrivljeniku produžilo pritvor, ali je djelomično i prihvatilo njegovu žalbu", izjavio je predsjednik Županijskog suda u Gospiću Pavle Rukavina.

Najavio je da je na redu saslušanje svjedoka do kada okrivljenik ostaje u pritvoru.

Odvjetnik Velimir Došen izrazio je zadovoljstvo što je dijelom prihvaćena žalba njegova branjenika. Objasnio je kako "Vijeće smatra da evenutalno počinjenje kažnjiva djela nije nastupilo pod izvanredno teškim okolnostima koje bi kažnjivu djelu dalo poseban značaj".

"Moj branjenik ostaje u pritvoru zbog mogućeg utjecaja na svjedoka. Kad svjedoci u ovom postupku budu saslušani, moj će se branjenik braniti sa slobode i dokazati svoju nevinost", rekao je Došen.

Upitan hoće li kao svjedokinja biti saslušana 28-godišnja američka košarkašica, Došen je odgovorio da ona za sada nije predložena da se sasluša u postupku te da je Županijsko odvjetništvo u Rijeci predložilo da se saslušaju samo svjedoci koji neizravno ili izravno nešto znaju u tom slučaju.

Inače, policija je Josipa Mraovića, 57-godišnjeg tajkuna iz Bilaja, uhitila 22. travnja i sprovela ga u Istražni centar Županijskog suda u Gospiću. Pritvor osumnjičeniku određen je na prijedlog Županijskoga državnog odvjetništva u Rijeci.

Gospićki Županijski sud 21. travnja je pokrenuo istragu protiv Mraovića, a glavni državni odvjetnik Mladen Bajić odredio je da daljnji postupak u tom predmetu vodi Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci zbog, kako je obrazložio, nesmetana i nepristrana vođenja postupka.

Pročitajte više