Američki veleposlanik: Sporazum Srbije i Kosova pravno obvezujući i bez potpisa

Foto: EPA

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu pravno je obvezujući i bez potpisa, potvrdio je danas američki veleposlanik u Beogradu Christopher Hill, istaknuvši kao jedan od ključnih elemenata sporazuma to što su preuzete obveze za obje strane postale dio procesa njihovih europskih integracija.

"Bio sam uključen u mnoge pregovore u kojima nije bilo potpisa na kraju procesa. Znam da ima mnogo diskusije oko toga, ali ne mislim da je to jako važno. Pravo pitanje je nastavljanje s implementacijom i to će biti zanimljivo vidjeti narednih tjedana i mjeseci", rekao je Hill u izjavi agenciji FoNet.

"Obje strane moraju osigurati implementaciju sporazuma"

On je naglasio kako je vlastima u Prištini jasno stavljeno do znanja da je formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO) hitno i važno, podsjetivši da je to obaveza koja je tripartitno prihvaćena prije 10 godina - od Kosova, Srbije, ali i EU.

"Iz ugla srpske javnosti veoma je važno da međunarodne organizacije, kao EU, imaju sporazum kojeg se strane moraju pridržavati i osigurati njegovu implementaciju", rekao je Hill, istaknuvši kako je ZSO važan za srpsku zajednicu na Kosovu i njenu sigurnost i budućnost.

Upitan o izjavi srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da će Aneks europskog prijedloga primjenjivati "do crvenih linija", američki diplomat je odgovorio kako je Vučić "jasno rekao što može prihvatiti, a što ne".

"Vučić je bio veoma jasan"

"Umjesto da govorimo o crvenim linijama, trebamo se fokusirati na činjenicu da je on bio veoma jasan što može učiniti s EU, kako i kada, što mislim da je u redu. Mislim da to treba biti urađeno i na drugoj strani", poručio je Hill.

Poslije subotnjeg 12-satnog sastanka u Ohridu, na kojem su Beograd i Priština pod pokroviteljstvom EU prihvatili Aneks europskog sporazuma o normalizaciji odnosa, iz Washingtona i iz Bruxellesa je više puta naglašeno da su ti dokumenti pravno obavezujući, bez obzira na to što nisu potpisani, te da će to objema stranama biti mjerljiv dio pregovaračkog okvira na putu ka Europskoj uniji. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više