Američki veleposlanik u BiH o angažmanu SAD

SJEDINJENE Države ponovo će se odlučnije angažirati na Balkanu s ciljem da se ove godine pokuša naći trajno rješenje za preostale probleme u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, izjavio je američki veleposlanik u BiH Douglas McElhaney.

U intervjuu kojega je u u utorak objavio sarajevski "Dnevni avaz", McElhaney je kazao kako je nakon dugotrajnih konzultacija s američkom državnom tajnicom Condoleezom Rice podtajnik Nicholas Burns dobio upute da se u američka diplomatska nastojanja u regiji "unese nova energija".

Američki je veleposlanik dodao kako je iz perpektive SAD, ova godina najvažnija za Balkan još od 1995. a postavljena su tri cilja koja bi valjalo realizirati.

U odnosu na stanje u BiH, pojasnio je američki diplomat, treba zavšiti proces objedinjavanja zemlje a to znači dovršiti reformu policije i obrambenog sustava.

Najvažnijim pitanje ipak se smatra privođenje - "do kraja godine" -Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

"Srbija i Crna Gora imaju možda najvažniju zadaću pred sobom: osigurati da se njih dvojica ove godine suoče s licem pravde", kazao je McElhaney istaknuvši kako je i podtajnik Burns za svog nedavnog posjeta Beogradu takvu nedvojbenu poruku prenio predsjedniku i premijeru Srbije.

Treća stvar na kojoj će američka diplomacija ove godine inzistirati bit će "rješenje za Kosovo" što znači da se moraju nastaviti pregovori o ispunjenu standarda ali i o statusu pokrajine.

Pročitajte više