Američki veleposlanik za ratne zločine danas u Beogradu

AMERIČKI veleposlanik za pitanja ratnih zločina Pierre Richard Prosper danas poslijepodne dolazi u dvodnevni posjet Beogradu, gdje će razgovarati s najvišim jugoslavenskim i srpskim zvaničnicima o suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu.

Prosper će se danas poslijepodne sastati najprije sa srbijanskim premijerom Zoranom Đinđićem, a kako je najavljeno, sutra će razgovarati s jugoslavenskim ministrom vanjskih poslova Goranom Svilanovićem i jugoslavenskim predsjednikom Vojislavom Koštunicom.

Ministar vanjskih poslova Goran Svilanović izjavio je danas Radiju B92 da bi Prosperov posjet ´trebalo shvatiti ozbiljno, jer on vlastima u Beogradu donosi jasnu poruku - koja se može shvatiti i kao pritisak - o nužnosti suradnje s Haaškim sudom kako bi odnosi SRJ i SAD-a bili bolji nego što su sada´.

Najavljujući Prosperov posjet, američka administracija je prošlog tjedna naglasila da bi ekonomska pomoć SR Jugoslaviji mogla biti ugrožena ako izostane napredak u suradnji s Haaškim sudom. Prosper će, danas i sutra pokušati uvjeriti vlasti u Beogradu da uhite i izruče Haagu glavne optužene za ratne zločine koji se nalaze na teritoriju SRJ, ali prije svega bivše čelnike bosanskih Srba Ratka Mladića i Radovana Karadžića, te Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića, optužene za ratne zločine u Vukovaru 1991. godine.

U američkom Kongresu, inače, na ´listi čekanja´ stoji zakon o ekonomskoj pomoći Srbiji u vrijednosti od 115 milijuna dolara, te daljnjoj podršci SRJ u međunarodnim financijskim institucijama u fiskalnoj 2003. godini. Taj zakon je usuglašen u Senatu i Predstavničkom domu još u rujnu prošle godine, ali njegovo usvajanje ovisit će o suradnji Beograda s Haaškim sudom.

Pročitajte više