Američki vojnik optužen za dezertiranje stigao u Japan

BIVŠI američki vojnik, koji je optužen da je prije 39 godina dezertirao i otišao u Sjevernu Koreju, doputovao je u nedjelju u Japan iz Indonezije sa svojom suprugom i dvije kćerke rođene na sjevernokorejskom teritoriju.

Sjedinjene Države objavile su da će tražiti pritvor za Charlesa Roberta Jenkinsa (64) zbog optužbi za dezertiranje, ali bi mogle, kako se čini u dogovoru s Japanom, to odgoditi budući da je Jenkins slabog zdravlja.

Američki veleposlanik u Japanu Howard Baker izjavio je da američka vlada "suosjeća s Jenkinsom zbog njegovog zdravstvenog stanja i da bi to moglo odgoditi zahtjev za njegovim pritvorom u SAD-u". Kako je dodao, za sada nema planova da se američki dužnosnici sastanu s Jenkinsom u skoroj budućnosti.

Kako se doznaje od japanskih dužnosnika, Jenkins se nije oporavio od operacije želuca kojoj je podvrgnut u Sjevernoj Koreji i moguće je da ozbiljnost bolesti zahtjeva daljnje kirurške zahvate.

Jenkins se prošlog tjedna u Indoneziji sastao sa svojom suprugom Japankom Hitomi Soga i sa svoje dvije kćerke - 21-godišnjom Mikom i 18-godišnjom Belindom. Indonezija nema ugovor o izručivanju sa Sjedinjenim Državama.

Jenkins je svoju suprugu upoznao u Sjevernoj Koreji nakon što su je oteli agenti službenog Pjongjanga 1978. godine. Vraćena je u domovinu s još četvoro otetih japanskih državljana 2002. godine, ali je morala ostaviti svoju obitelj u Sjevernoj Koreji.

Pročitajte više