Američki vojnik optužen za ubojstvo iračke obitelji i silovanje

STEVEN D. GREEN, 21-godišnji bivši vojnik američke vojske, optužen je za ubojstvo iračke obitelji te silovanje jedne od žrtava prije nego ju je ubio, objavio je CNN.

Bivši pripadnik 101. zračnodesantne divizije, elitne američke vojne postrojbe, optužen je da je u ožujku ubio Iračana, dvije žene i djevojčicu u Mahmoudiyji, južno od Bagdada

Uhićen je prošli tjedan u Marionu (Sjeverna Karolina), nakon što se vratio sa sprovoda dvaju američkih vojnika otetih i ubijenih od strane pobunjenika u blizini Yusufiye u lipnju.

Green je bio smješten u Fort Campbellu (Kentucky). Časno je otpušten iz vojske kao vojnik prve klase zbog, kako piše u službenim dokumentima, "poremećaja osobnosti".

Iračani su njegova ubojstva prijavili američkim vojnicima još isti dan kada su se dogodila, no krivnja za smrti je tada prebačena na pobunjenike i "ostale subjekte", kako izjavljuje jedan od FBI agenata.

No, tri mjeseca kasnije, nakon ubojstva dvaju gorespomenutih vojnika, Greenov je vod ponovno razmotrio ubojstva.

Sudski nalazi kažu kako su Green i ostali vojnici koji su povezani s incidentom zapalili kuću Iračana, u kanal bacili pušku AK-47 kojom su ubojstva počinjenja, te zapalili krvavu odjeću svojih žrtava, kako ne bi ostavili dokaze.

Jedan od vojnika, koji se u sudskim dokumentima navodi kao "poznati sudionik" optužen je da je sudjelovao u silovanju, no njegov zakonski status još uvijek nije poznat.

Citirajući ostale vojnike, u izjavi FBI-a stoji da su Green i ostali vojnici planirali silovanje žene koja je živjela blizu kontrolne točke.

Green je navodno ubio ženine rođake, uključujući i djevojčicu kojoj je bilo oko 5 godina, a zatim sliovao ženu nakon čega je i nju usmrtio.

Isto tako, prema nekim izjavama, Green i ostali vojnici navodno su konzumirali alkohol prije nego su počinili zločin. Dvojica drugih vojnika presvukli su se u tamnu odjeću kako ih netko ne bi prepoznao, dok je Green svoje lice prekrio smeđom majicom.

Nakon što su vojnici ušli u kuću, Green je odveo muškarca, ženu i dijete u spavaću sobu. Nedugo nakon toga, kako izjavljuje jedan od Greenovih suboraca, iz spavaće sobe čuli su se pucnjevi. Nakon toga, Green je izašao i stao na vrata sobe izjavivši: "Upravo sam ih ubio, svi su mrtvi."

U međuvremenu, drugi je vojnik zgrabio ženu koju su ranije planirali napasti te ju bacio na pod. Green i još jedan vojnik nakon toga su silovali djevojku, za koju službenici američke vojske izjavljuju da je imala negdje oko 20 godina.

Kada je navodno silovanje bilo gotovo, Green je pucao u ženu, kako se jedan od vojnika prisjeća, "dva do tri puta".

Nakon što je navodni zločin prijavljen, istražitelji su posjetili kuću koja je izgorjela, te fotografirali ubijenu iračku obitelj. Fotografije s mjesta zločina potvrđuju izjave vojnika.

Sudski službenici izjavljuju kako će Greenu biti suđeno kao civilu, budući više nije član vojske. Naime, prema federalnom zakonu, vojnim službenicima se za zločine počinjene izvan zemlje može suditi na sudovima za civile.

B.S.

Pročitajte više