Američki Vrhovni sud odlučio u korist slastičara koji je odbio ispeći tortu za gej mladence

Foto: 123rf

AMERIČKI Vrhovni sud danas je donio dugo očekivanu odluku u korist slastičara iz Colorada koji je na temelju svoje kršćanske vjere odbio ispeći vjenčanu tortu za homoseksualne mladence. Sedam sudaca vrhovnog suda glasalo je za ovu odluku, a dvoje protiv.

Sud je u svojoj odluci, koju je napisao sudac Anthony Kennedy, ustvrdio da su članovi Odbora za ljudska prava savezne države Colorado pokazali animozitet i nedopustivo neprijateljstvo prema slastičaru Jacku Philipsu zbog njegovih religijskih uvjerenja, kada je to tijelo odlučilo da je svojim odbijanjem narudžbe homoseksualnog para Davida Mullinsa i Charlieja Craiga prekršio antidiskriminacijski zakon te države.

Naime, u Coloradu zakon zabranjuje odbijanje pružanja usluge privatnim tvrtkama na temelju rase, spola, bračnog statusa ili seksualne orijentacije.   .

Sud: Odbor je prekršio religijska prava slastičara

Vrhovni sud je sada zaključio da je odluka odbora prekršila Philipsova religijska prava prema prvom amandmanu američkog Ustava. Međutim, sud je takav zaključak ograničio na ovaj partikularni slučaj,  odbio donijeti definitivnu odluku o okolnostima u kojima ljudi mogu tražiti izuzeće iz antidiskriminacijskih zakona na temelju svoje vjere.

Sud isto tako nije donio zaključak o Philipsovoj tvrdnji da je izrada torte kreativni čin izražavanja koji je pokriven pravom na slobodno izražavanje u prvom amandmanu, javlja Reuters.

Dvoje liberala u Vrhovnom sudu, Stephen Breyer i Elena Kaga, pridružilo se konzervativcima u donošenju ove odluke, koju se smatralo svojevrsnim nastavkom povijesne odluke iz 2015. kojom su legalizirani homoseksualni brakovi diljem SAD-a, neovisno o dotadašnjoj legislativi na nivou pojedinih saveznih država. Sudac Kennedy bio je autor i te odluke. 

Sud pokušao naći ravnotežu između LGBT prava i religijske slobode

Sudski spor oko Philipsa i njegove odluke iz 2012. da neće izraditi tortu za gay mladence postala je posljednjih godina jedna od najpoznatijih točaka prijepora između kršćanskih konzervativaca i liberalnih zagovornika LGBT prava u SAD-u. 

A današnja ambivalentna odluka dala je prostora i jednom i drugom taboru da proglasi relativnu pobjedu. Sudac Kennedy je, naime, naglasio kako je "naše društvo prepoznalo da gay osobe i gay parovi ne smiju biti tretirani kao izopćenici ili kao inferiorni u dostojanstvu i vrijednosti", ali u isto vrijeme je istaknuo kako je neprijateljstvo odbora za ljudska prava prema religioznim uvjerenjima "nedosljedno s garancijom prvog amandmana da se naši zakoni moraju primjenjivati na način koji je neutralan prema religiji". 

Pročitajte više