Američkim odvjetnicima zabranjeno pomagati Blaškiću

TRI AMERIČKA odvjetnika generala Tihomira Blaškića zatražila su od Žalbenog vijeća Haškog suda privremenu obustavu žalbenog postupka zbog toga što je američki predsjednik zabranio američkim državljanima pružanje pomoći svim osobama koje je optužio Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, navodi se u podnesku kojeg je u četvrtak objavio Haški sud.

U podnesku Russell Haymann, Andrew Paley i Robert Perrin traže obustavu postupka dok ne dobiju odobrenje Sjedinjenih Američkih Država za zastupanje Blaškića u žalbenom postupku. General Blaškić nepravomoćno je osuđen za zločine počinjene tijekom rata u BiH na području Lašvanske doline na 45 godina zatvora i u tijeku je žalbeni dio postupka. U pritvoru je od 1. travnja 1996. godine.

Blaškićevi odvjetnici u podnesku su naveli da je naredbom predsjednika SAD-a iz svibnja ove godine zabranjeno svim američkim državljanima pružanje usluga svakoj osobi koju je Haški sud optužio. Izuzeće iz te naredbe može odobriti jedino američko ministarstvo financija.

Radi se o naredbi kojom je američki predsjednik, među ostalim, zaledio imovinu oko 200 osoba za koje vlada SAD smatra da onemogućavaju uspostavu mira na području bivše Jugoslavije. Na tom su popisu i sve osobe protiv kojih je Haški sud podigao optužnicu.

Tri američka odvjetnika generala Blaškića od Ministarstva financija SAD-a dobili su dodatno tumačenje koje potvrđuje da bi pružanje pravne pomoći hrvatskom generalu, bez izuzeća iz naredbe, predstavljalo njezinu povredu, kazao je za Hinu Blaškićev odvjetnik Anto Nobilo.

On je kazao kako očekuje pozitivan rasplet situacije.

"Nadam se da će američko Ministarstvo financija dati dozvolu Russellu Haymanu i njegovim kolegama jer bi suprotno bilo kršenje osnovnih prava na obranu po vlastitom izboru, a što jamče i međunarodne konvencije", rekao je Nobilo.

On je pojasnio kako je Blaškić odabrao da u svom braniteljskom timu ima odvjetnike iz kontinentalnog i anglosaksonskog prava zbog načina rada na Haškom sudu.

Nobilo je napomenuo i kako bi ukidanje prava američkim odvjetnicima da brane na Haškom sudu dovelo u pitanje načelo ravnopravnosti u postupku jer na sudu rade američki tužitelji. On je rekao i kako bi neizdavanje dozvole bilo u suprotnosti s američkom politikom koja se zalaže za to da se privedu pravdi svi optuženici s područja bivše Jugoslavije i da im se pritom ne uskrate temeljna prava.

Blaškić je upoznat sa sadržajem podneska, kazao je Nobilo.

Za slijedeći je tjedan zakazana statusna konferencija na kojoj će se razmotriti u kojoj je fazi žalbeni postupak i na kojoj će se, ukoliko SAD ne odobri izuzeće, pojaviti samo Nobilo.

U tijeku je posljednji krug podnesaka obrane i tužiteljstva, kazao je Nobilo, i nakon toga bi trebala uslijediti odluka Žalbenog vijeća o ishodu čitavog postupka protiv Blaškića.

Glasnogovornik Haškog suda Jim Landale rekao je u telefonskom razgovoru iz Haaga kako je predsjednik Haškog suda u kontatku s američkom vladom kako bi se riješilo to pitanje.

Zbog naredbe američkog predsjednika do petka je obustavljeno suđenje u predmetu "Brđanin", jer i u tom predmetu brane američki odvjetnici, rekao je Landale za Hinu.

Inače, osim trojice američkih odvjetnika generala Blaškića, i drugi američki odvjetnici imaju klijente na Haškom sudu, uključivši hercegovačkog Hrvata Mladen Naletilića Tutu kojeg zastupa i teksaški odvjetnik Christopher Meeck, a američki državljanin je i Luka Mišetić koji je u javnim istupima govorio u ime hrvatskog generala Ante Gotovine, kojeg je Haški sud također optužio za ratne zločine.

Pročitajte više