Američko gospodarstvo usporilo zbog pandemije korone

Foto: EPA

AMERIČKO gospodarstvo usporilo je u trećem tromjesečju pod pritiskom kontinuiranog širenja zaraze koronavirusom i istodobnog smanjenja vladinih potpora koje je utjecalo na osobnu potrošnju, procijenilo je ministarstvo trgovine.

Američki BDP porastao je u trećem tromjesečju 0.5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su aktivnosti uvećane 1.6 posto. Na godišnjoj razini BDP je u trećem tromjesečju porastao za 4.9 posto, nakon 12.2-postotnog skoka u drugom kvartalu koji odražava urušavanje aktivnosti u proljeće prošle godine, na početku pandemije.

"Pandemija kontinuirano utječe na gospodarstvo"

Anualizirana stopa rasta, koju uz SAD koriste još samo Japan i Kanada, a pokazuje koliko bi gospodarstvo poraslo unatrag 12 mjeseci da je u svakom tromjesečju raslo istim tempom kao u posljednja tri mjeseca, iznosila je u trećem kvartalu dva posto. U drugom tromjesečju iznosila je 6.7 posto.

"Rast BDP-a u trećem tromjesečju odražava kontinuirani utjecaj pandemije covida-19 na gospodarstvo, budući da je opetovani rast slučajeva covida-19 rezultirao novim ograničenjima i odgodom otvaranja poduzeća u nekim dijelovima zemlje", izvijestilo je ministarstvo trgovine.

Vlada je pak smanjila potporu kućanstvima, kompanijama i tijelima državne i lokalne uprave i socijalne pomoći, bilježe u ministarstvu. Rast BDP-a usporio je tako u trećem tromjesečju, ponajprije zbog slabije osobne potrošnje, ističu, napominjući da su Amerikanci manje trošili na motorna vozila i dijelove te na usluge posluživanja hrane i smještaja.

Pročitajte više