Američko izaslanstvo posjetilo nuklearni kompleks Yongbyoni

AMERIČKO izaslanstvo posjetilo je sjevernokorejski nuklearni kompleks Yongbyon, što je prvi posjet stranaca toj elektrani nakon što su prije godinu dana ispektori UN-a protjerani iz Sjeverne Koreje, objavljeno je u subotu.

Sjedinjene Države sumnjaju da je Sjeverna Koreja pretvarala potrošeno nuklearno gorivo iz Yongbyona u plutonij koji se koristio u proizvodnji nuklearnog oružja, a analitičati smatraju da bi pregled tog skrivenog postrojenja moglo rasvijetliti sjevernokorejske nuklearne potencijale.

"Bili smo u Yongbyonu", izjavio je u Pekingu voditelj izaslanstva i profesor na sveučilištu Stanford John Lewis, nakon povratka iz Sjeverne Koreje.

Lewis i drugi članovi neslužbenog američkog izaslanstva nisu željeli komentirati što su tamo zatekli ili o čemu su razgovarali s tamošnjim dužnosnicima, sve dok o posjetu ne izvijeste američku vladu.

Petodnevni posjet, u kojemu su bili dvojica savjetnika u Senatu, stručnjak za nuklearnu energiju i bivši američki izaslanik za Sjevernu Koreju, dogodio se u vrijeme kada Sjedinjene Države i saveznici pokušavaju obnoviti razgovore sa Sjevernom Korejom o obustavljanju njezina nuklearnog programa.

Pročitajte više