Američko veleposlanstvo oštro osudilo ekstremiste koji su urlali "Pozdrav Trumpu" po Zagrebu

Foto: Pixsell/Sandra Simunovic

AMERIČKO veleposlanstvo u Zagrebu reagiralo je na jučerašnje okupljanje ekstremnih desničara u Zagrebu.

>> BIZARNI SHOW U ZAGREBU Ekstremni desničari urlali "Pozdrav Trumpu", protuprosvjednici ih ometali

"Veleposlanstvo Sjedinjenih Država najsnažnije odbacuje neonacistička i proustaška stajališta izražena za vrijeme demonstracija nekolicine ljudi u Zagrebu u nedjelju. Osuđujemo svaki pokušaj povezivanja Sjedinjenih Država s ovom mrskom ideologijom. Takva sugestija uvreda je sjećanju na 186.000 američkih vojnika poginulih u Europi u borbi protiv nacističke Njemačke i nekoliko milijuna nedužnih žrtava ubijenih tijekom Drugog svjetskog rata", napisali su u priopćenju.

Marš Zagrebom

Podsjetimo, jučer su se na Trgu bana Jelačića postrojili ekstremni desničari na čelu s opskurnim Draženom Kelemincem. Njih 40-ak odjevenih u crno marširali su centrom Zagreba noseći sliku američkog predsjednika Donalda Trumpa i bijelu zastavu s prekriženim simbolom Europske unije.

Marš su organizirali opskurna Autohtona Hrvatska stranka prava i nešto što se zove Klub Hrvatskih domoljubnih snaga.

Bizaran monolog Dražena Keleminca: "Hrvatska nije sekularna, pozdrav Trumpu!"

Predsjednik A-HSP-a Dražen Keleminec je nakon bizarne "prisege domovini" u kojoj je najavio da će, između ostalog, zabraniti Istanbulsku konvenciju, urlajući na megafon ustvrdio da A-HSP daje podršku američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

"Pozdrav Donaldu Trumpu!" urlali su desničari na Trgu na poticaj Dražena Keleminca.

"Ovo nije sekularna država nego katolička", vikao je Keleminec pred okupljenim desničarima i protuprosvjednicima.

Iako je bizaran skup desničara protekao relativno mirno, na kraju skupa, kad su odlazili s glavnog zagrebačkog trga, približio im se jedan stariji gospodin i doviknuo "Sieg Heil" i "Mičite tu američku zastavu". Crnokošuljaši su ga odmah prijavili policiji koja ga je presrela u jednom ulazu na Trgu bana Jelačića i zapisala njegove podatke.
 

Pročitajte više