Zelenski je posjetio Ameriku. Je li SAD sad veći saveznik Ukrajini od Britanije?

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Joe Biden je potvrdio još jedan paket vojne pomoći Ukrajini u ukupnom iznosu od 1.85 milijardi dolara. Prvenstveno, riječ je o protuzračnom raketnom sustavu Patriot. Budući da Ukrajina ima problem s neprestanim raketnim napadima na energetsku infrastrukturu, ovo bi trebalo pridonijeti obrani Ukrajine.

Predsjednik SAD-a je rekao da će zahvaljujući Kongresu biti izdvojeno dodatnih 45 milijardi dolara pomoći Ukrajini. Planirano je potpisivanje zakona koji će američkom ministarstvu obrane omogućiti slanje oružja za Ukrajinu. Na pitanje o mogućoj eskalaciji sukoba zbog slanja sustava Patriot Ukrajini, Biden je odgovorio da je to obrambeni sustav.

Na pitanje je li moguće Ukrajini osigurati sve potrebne sustave, uključujući dalekometne rakete tipa ATACMS, kako bi vratila teritorij, predsjednik SAD-a je rekao da je značajna vojna pomoć Ukrajini već pružena. Također je rekao da ukrajinske vlasti dobivaju sve što im je potrebno za nastavak borbe protiv Rusije. Spomenuo je i da je razgovarao s europskim saveznicima, koji ne žele započeti treći svjetski rat protiv Rusije.

Volodimir Zelenski je naglasio dvostranačku potporu, pritom zahvalivši članovima obje američke stranke. Iako je ukrajinski vrh izbore za Kongres gledao s određenom skepsom, oni izgleda ni na koji način neće utjecati na slanje pomoći Ukrajini. Spominjano je da će Ukrajini biti poslana i humanitarna pomoć u vidu odjeće, hrane, vode itd.

A Biden je pohvalio uspjehe vojske Ukrajine u oslobađanju gradova, napomenuvši da je Ukrajina preduhitrila očekivanja koja je Rusija imala u vezi s tim teritorijem. Na pitanje novinara kako će završiti sljedeća faza sukoba, Zelenski je odgovorio da neće biti kompromisa u pogledu teritorijalne cjelovitosti Ukrajine. Biden je spomenuo da je Ukrajina spremna na mir, ali da Putin nema namjeru zaustaviti rat.

Sustav Patriot

Potvrđena je informacija o slanju protuzračnog sustava Patriot, a isporuka će se dogoditi nakon obuke ukrajinskog osoblja za upravljanje tim sustavom. Obuka će se dogoditi u trećoj zemlji, a zasad je prebačena jedna jedinica sustava koja uključuje četiri do osam lansera s po četiri rakete. Iako je to velika pomoć SAD-a Ukrajini, to neće značajno promijeniti situaciju u zemlji. Sustav će biti iskorišten za pokrivanje strateških objekata, što će omogućiti bolju obranu od ruskih raketnih napada.

The Washington Post analizirajući posjet piše kako su ukrajinski predsjednik i njegovi savjetnici pokušali osigurati moderno oružje, koje predsjednik SAD-a ne želi dostaviti Ukrajini. U članku se navodi da je Bijela kuća predložila tri scenarija za završetak rata. U dva scenarija su uključeni mirovni sporazumi koji bi uključivali predaju ukrajinskog teritorija Rusiji. Spominju se Krim i Donbas. U tekstu se navodi kako se predsjednik Ukrajine ne slaže s tim scenarijima i da inzistira na potpunoj deokupaciji ukrajinskog teritorija.

Velika Britanija i Ukrajina

U kontekstu vojne pomoći, bitno je sagledati i odnos Velike Britanije i Ukrajine. Od početka rata u Ukrajini, Velika Britanija prednjači u pomaganju Ukrajini.

Prema analizama, Velika Britanija je odmah iza SAD-a po značaju, a zahvaljujući bivšem premijeru Johnsonu i po atmosferi među građanima Ukrajine, čak i prva. Koliko je premijer Johnson bio odobravan u Ukrajini moglo se vidjeti i po nekim porukama ukrajinskih službenika, koji su u trenutku kada je otkaz podnijela "neslavna" premijerka Liz Truss, zazivali ponovni dolazak Johnsona na tu poziciju.

Što je to Johnson učinio?

Odmah nakon početka rata, Johnson je održao sastanak sa Zelenskim. Nakon toga se britanskom narodu obratio riječima: "Rat se tiče prava slobodnog, suverenog, neovisnog i europskog naroda da odabere svoju budućnost, a to će pravo Velika Britanija uvijek braniti." Kakav je status imao Boris Johnson u Ukrajini govori i činjenica da je u gradu Lucku, na zapadu Ukrajine, otvoren kafić Boris Johnson.

Bivši ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin je najbolje opisao kako Ukrajinci vide Johnsona:

"Nije se ponašao kao tipičan zapadni političar - oprezno, razborito, promišljenih riječi. Ukrajinci ga ne doživljavaju kao tipičnog zapadnog političara. Njega doživljavaju kao prijatelja Ukrajine."

Tadašnja ministrica vanjskih poslova Liz Truss je bila kritizirana u zemlji zbog izjave da podržava britanske vojnike koji se bore na strani Ukrajine. Bivši državni odvjetnik podsjetio je ministricu na zakon koji britanskim građanima zabranjuje sudjelovati u ratu protiv zemlje s kojom Velika Britanija ne ratuje.

Međutim, sir Bob Neill, konzervativni zastupnik i predsjednik odbora za pravosuđe, rekao je da se zakon o novačenju u inozemstvu nije koristio od 1896. i da ga je pravosudni odbor tajnog vijeća opisao kao "zastarjeli dio zakona". Tako su se britanski dobrovoljci mogli nastaviti boriti na strani Ukrajine, bez straha od suda u domovini.

Dalje, Velika Britanija je pružila oko sedam milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, što ga stavlja na već rečeno drugo mjesto, odmah iza SAD-a. Britanci su organizirali vojnu obuku ukrajinskih trupa na teritoriju UK, a napravljen je i program za izbjeglice iz Ukrajine.

Iako je novi premijer Rishi Sunak dao nedvosmislenu podršku Ukrajini, njegova je vlada stopirala povećanje izdvajanja za obranu, koje je trebalo iznositi 3% BDP-a. Odlučeno je da se proračun za obranu održava na 2% BDP-a, u skladu s NATO-ovim standardom. Novi premijer Sunak, prema analitičarima, svoje stavove o međunarodnim poslovima promatra "kroz ekonomsku leću", što nije promijenilo smjer odnosa UK i Ukrajine, ali se smanjila pomoć.

U 2023. godini London namjerava Ukrajini pružiti vojnu pomoć u visini od 2.8 milijardi dolara, što je znatno manje od ovogodišnjih sedam milijardi. Ministarstvo financija UK je nedavno smanjilo proračun za vojnu pomoć stranim državama na razinu od 0.5%, umjesto dosadašnjih 0.7% BDP-a.

Također, BBC je nedavno izvijestio da je premijer Sunak zatražio procjenu napretka rata u Ukrajini. Neki britanski visoki dužnosnici su izrazili bojazan da je premijer odviše oprezan, dok rat u Ukrajini ulazi u ključnu fazu. Drugi izvori su to odbacili.

Oslanjanje na SAD

Odlazak u SAD je prvi posjet predsjednika Zelenskog nekoj stranoj zemlji od početka rata u Ukrajini, a nije čudno da je za to odabran najveći saveznik u ovom ratu, SAD. Iako Ukrajina dobiva krucijalnu pomoć od SAD-a, politički vrh SAD-a, pravdajući to realnom mogućnošću eskalacije sukoba, odbija poslati Ukrajini više od onoga što je nužno da bi se Ukrajina obranila. Također, iako to nije javno rečeno, jasno je da će SAD, kao najveći saveznik, u nekom trenutku tražiti od Ukrajine da sjedne za pregovarački stol.

Isto tako, stavljajući odnos Ukrajine i Velike Britanije u kontekst, jasno je da je Ukrajina sve više naslonjena na SAD kao sve većeg saveznika i da je to mjesto Velike Britanije kao "primarnog saveznika" izgubljeno Johnsonovom smjenom.

Pročitajte više