Amerika se oprašta od Georga Busha starijeg

BIVŠEM američkom predsjedniku Georgeu H. W. Bushu upućen je u četvrtak ujutro posljednji pozdrav na vjerskom obredu održanom u Teksasu prije nego je tijekom poslijepodneva pokopan uz suprugu Barbaru s kojom je živio više od 70 godina i kćerkicu.

Obitelj i prijatelji su se tijekom jutra okupili na posljednjem obredu u episkopalnoj crkvi svetog Martina u Houstonu u koju je obitelj Bush desetljećima dolazila.

Njegov bivši državni tajnik James Baker, s kojim je bio veoma blizak, održao je dirljiv govor u kojemu nije nedostajalo ni humora, na tragu govora koji su dan ranije održani u katedrali u Washingtonu.

"Imao je hrabrost ratnika. No kada je bio potreban oprez, uvijek je pokazivao veliku odvažnost mirotvorca", rekao je bivši američki državni tajnik.

Lijes ukrcan u vlak

Glasom koji su gdjekad prekidale suze, Baker je govorio i o Bushovoj osobnosti, istaknuvši njegovu "beskrajnu ljubaznost".

Zatim je lijes s tijelom 41. američkog predsjednika ukrcan u vlak koji je vukla lokomotiva u bojama predsjedničkog zrakoplova Air Force Onea, na kojoj je bilo ispisano njegovo ime.

Nakon putovanja željeznicom, lijes će se oko 16.15 sati (23.15 sati po srednjoeuropskom vremenu) automobilom dovesti u Dallas gdje je predsjednička knjižnica Georgea Busha. Ondje će biti pokopan uz suprugu Barbaru i kćerkicu Robin koja je umrla od leukemije kada su joj bile 3 godine.

"U našoj tuzi možemo se smiješiti", rekao je u srijedu George W. Bush brišući suze, "jer znamo da grli Robin i opet mamu drži za ruku".

Pročitajte više