Amerika sutra najavljuje "dugoročni vojni angažman" u Europi

Foto: EPA

SJEDINJENE Države na sastanku NATO-a sutra planiraju "specifične najave" o "novom i dugoročnom vojnom angažmanu na kopnu, na moru i u zraku" u Europi, rekao je danas visoki savjetnik predsjednika Joea Bidena.

Jake Sullivan, glavni Bidenov diplomatski i vojni savjetnik, na letu Air Force Onea za Madrid, gdje se održava skup NATO-a, rekao je kako će "određen broj zemalja" Saveza također "obećati povećanje svog obrambenog doprinosa na istočnom krilu, s naglaskom na Baltik". 

Povećavaju broj razarača u Roti

Američki predsjednik danas tijekom razgovora sa španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom planira najaviti i da će SAD povećati broj razarača u južnoj vojnoj luci Rota s četiri na šest. 

"Na kraju sastanka na vrhu postojat će čvršći, djelotvorniji i vjerodostojniji sustav koji će uzeti u obzir akutniju i ozbiljniju rusku prijetnju, ne samo zbog toga što je učinila u Ukrajini nego i zbog načina na koji je Rusija promijenila svoj odnos prema Bjelorusiji", rekao je Sullivan. 

"To je briga za cijeli Savez"

Rusija "u narednim mjesecima" planira u Bjelorusiji stacionirati svoje rakete Iskander, koje mogu nositi nuklearne glave, objavili su u subotu ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov bjeloruski kolega Aleksandar Lukašenko. 

Po tom pitanju Sullivan je naglasio da je važno "što se događa na terenu", a ne u razgovoru dvojice čelnika. 

"Naravno, ako se nastavi raspoređivanje ruske vojske, uključujući nuklearne kapacitete, to je briga za cijeli Savez", dodao je. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više