Amerika traži potporu saveznika u iranskoj krizi

Foto: EPA, HINA

OBNAŠATELJ dužnosti ministra obrane SAD-a Mark Esper pozvao je saveznike NATO-a da javno osude iranske neprijateljske poteze i razmotre sudjelovanje u planu za bolju zaštitu strateških vodenih putova kod Hormuškog tjesnaca koji je još u pripremi.

Esper traži pomoć

Esper je također zatražio pomoć da se smanje napetosti u odnosima s Iranom koje vode u rat, nakon što je Iran srušio američki dron, a Washington u posljednji trenutak odustao od zračnih napada, i rješenje potraži diplomatskim putem.

Internacionalizacija ovog pitanja

"Razgovarao sam o potrebi internacionalizacije ovog pitanja poticanjem NATO saveznika i regionalnih partnera da izraze svoje protivljenje lošem ponašanju Irana i da nam pomognu da spriječimo daljnje provokativne akcije poboljšanjem pomorske sigurnosti", rekao je Esper novinarima nakon sastanka održanog iza zatvorenih vrata. Europski saveznici kazali su na sastanku da žele da SAD i Iran smanje napetosti, dodajući da će podržati sve diplomatske napore da se to postigne, kazali su diplomatski izvori.

Iran smatra politiku Bijele kuće "mentalno retardiranom" 

Trump je u utorak zaprijetio "uništenjem" dijelova Irana ako napadne američke interese. Iranski predsjednik Hassan Rouhani ocijenio je da je politika Bijele kuće "mentalno retardirana". Esper je istaknuo da Washington ne želi rat nego da traži europsku potporu da se pronađe diplomatsko rješenje. "Ne želimo oružani sukob s Iranom, ali smo spremni braniti američke snage i interese u regiji. Nitko ne bi smio zamijeniti suzdržavanje za slabost", rekao je.

Podrška saveznika, ali i zabrinutost 

Mnogi saveznici podržali su Esperovu općenitu poruku na sastanku, rekao je jedan neimenovani američki dužnosnik. No Francuska je izrazila zabrinutost zbog moguće formalne uloge NATO-a u iranskoj krizi, rekao je jedan diplomat NATO-a. Njemačka je podcrtala važnost međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015., istaknuvši da je "to jedino što imaju", rekao je diplomat. 

Moguća uspostava "zaštitnog zida"

SAD razvija opcije za sprječavanje potencijalnih napada na trgovačke brodove. Diplomat NATO-a rekao je da još nije ništa službeno zatraženo od saveznika. Razmatraju se opcije kao što su širi nadzor mora te uspostava "zaštitnog zida" koji bi činili brodovi, a koji bi štitio međunarodne vodene putove, rekao je Esper novinarima. Pratnja za brodove je također jedna od opcija.

Pročitajte više