Amerika: Ubili smo vođu Islamske države

Foto: Shutterstock

AMERIČKE snage ubile su vođu Islamske države, Bilala al-Sudanija, i 10 njegovih operativaca u sjevernoj Somaliji, objavili su američki dužnosnici. Al-Sudani je ubijen nakon što su američke specijalne snage upale u udaljeni planinski špiljski kompleks u nadi da će ga uhvatiti, prenosi BBC.

"Al-Sudani je bio odgovoran za poticanje rastuće prisutnosti ISIS-a u Africi", rekao je ministar obrane Lloyd Austin te dodao da je navodno financirao aktivnosti grupe na globalnoj razini.

IS manji problem od Al-Qaide

Analitičari kažu kako je činjenica da je predsjednik Joe Biden naredio svojim trupama da osobno ubiju Al-Sudanija, umjesto da pošalje dronove, pokazatelj koliko je on bio značajna meta. Detalji o prirodi operacije još nisu objavljeni, no poznato je da su vojnici na lokaciju stigli helikopterom, kako navodi New York Times, a Sudani je ubijen u pucnjavi.

Ova operacija odigrala se nakon što je Biden ponovo rasporedio američke trupe, koje je bivši predsjednik Donald Trump prethodno povukao iz zemlje, po Somaliji. Ipak, bilo je najavljeno da će trupe samo obučavati somalijske vojnike te da neće provoditi operacije.

Posljednjih godina skupina Islamska država navodno je proširila svoje aktivnosti na nekoliko afričkih zemalja, uključujući Mozambik i Demokratsku Republiku Kongo. U Somaliji se radi o relativno maloj skupini, s daleko istaknutijom skupinom Al-Shabab povezanom s Al-Qaidom koja kontrolira mnoga južna područja.

Somalija pozdravila likvidaciju

Prije nego što se pridružio Islamskoj državi, Sudani je navodno radio operativno za Al-Shabab, pomažući u obuci boraca. Kaže se da su za planiranje operacije protiv Sudanija bili potrebni mjeseci. Somalija je pozdravila ubojstvo Sudanija, piše portal Glasa Amerike. "To je vrlo pozitivno i dobrodošlo", rekao je savjetnik somalijske vlade za sigurnost Hussein Sheikh Ali.

Naglasio je da Islamska država nije tolika prijetnja kao Al-Shabab u Somaliji, ali da je Sudani "opasan". "Poruka je da vođe terorističkih skupina u Somaliji nisu sigurni", nastavio je.

Pročitajte više