Amerika uvela sankcije Vulinu

Foto: Profimedia

DIREKTOR srpske obavještajne agencije BIA-e i bliski suradnik srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, Aleksandar Vulin, našao se pod američkim sankcijama.

Naime, SAD ga optužuje za umiješanost u organizirani kriminal i trgovinu narkoticima, da je zloupotrebom javne funkcije pomagao trgovcu oružjem Slobodanu Tešiću da se njegove ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije i da je Rusiji omogućavao "platformu za daljnji, maligni utjecaj na regiju".

Ured za kontrolu strane imovine američkog ministarstva financija priopćio je da je uveo sankcije državljaninu Srbije u skladu s Izvršnom naredbom (E.O.) 14033. Aleksandar Vulin je, navodi se u priopćenju, upleten u transnacionalni organizirani kriminal, ilegalne operacije narkoticima i zloupotrebu javne funkcije. Vulin je, kako se dodaje, održavao "obostrano koristan odnos sa srpskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem".

"Današnjom odlukom se Aleksandar Vulin smatra odgovornim za svoja koruptivna i destabilizujuća djela"

Vulin je, kako se navodi, koristio pozicije koje ima za osobnu korist te je koristio svoje javne pozicije da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamjerne aktivnosti koje degradiraju sigurnost i stabilnost Zapadnog Balkana i osiguravajući Rusiji platformu za daljnji utjecaj na regiju. Vulin je sada direktor BIA-e, a prije je bio ministar obrane i ministar unutrašnjih poslova. 

"Današnjom odlukom se Aleksandar Vulin smatra odgovornim za svoja koruptivna i destabilizujuća djela koja su također omogućila ruske zlonamjerne aktivnosti u regiji", rekao je Brian E. Nelson iz ministarstva financija, a prenosi N1.rs. U sklopu sankcija, zamrzava se imovina koju Vulin možda ima u SAD-u te se zabranjuje građanima SAD-a, ali i američkim kompanijama i institucijama, kao i bankama koje posluju u SAD-u, da provode transakcije povezane s Vulinom.

Pročitajte više