Amerikanac ubio crnca mačem, kaže da je vježbao za teroristički napad

Screenshot: Huffington Post

AMERIKANAC James Jackson, inače bijelac i vojni veteran, čeka suđenje zbog optužbe da je usmrtio 66-godišnjeg crnca mačem u New Yorku prošle godine. Jackson je rekao istražiteljima da je planirao izvesti rasistički teroristički napad na Times Squareu.

Video policijskog ispitivanja koji je snimljen u ožujku 2017., dan nakon što se ubojica predao, prikazan je na Vrhovnom sudu savezne države New York u četvrtak, na saslušanju pred suđenje.

Izbo crnca rimskim mačem

Jackson (30), koji dolazi iz Baltimorea, rekao je da je više puta ubo Timothyja Caughmana "kratkim rimskim mačem" koji je izvukao iz korica koje je držao u hlačama, prenosi New York Times.

No kako je priznao, njegov krajnji cilj bio je ubiti više crnaca - po mogućnosti mlađih crnaca u društvu bijelih žena, zbog njegove mržnje prema rasno miješanim parovima.

"To je za mene ključna stvar", kaže Jackson objašnjavajući da su rasno miješani parovi "nepremostivi problem" za njega. Ako bude osuđen, mogao bi dobiti doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja.

Jackson je u videu govorio gotovo nonšalantnim tonom o ubojstvu koje je počinio dan ranije. Caughman, inače beskućnik, na ulici je kopao po smeću skupljajući ono koje može prodati za reciklažu. Caughman je vrisnuo i prevrnuo se. "Prestrašio me nasmrt", rekao je Jackson. Ranjeni Caughman je u šoku više puta ponovio: "Što radiš, kvragu?"

Zamalo ubio još dvoje ljudi

"Stoga sam ga ubo još nekoliko puta u prsa", mirno je kazao Jackson. Dok je ubadao Caughmana, mačem je slučajno udario u pločnik i slomio oštricu. "Malo sam previše energije uložio u to (ubadanje)", dodao je. Pobjegao je sa slomljenim mačem i bacio ga u smeće.

Caughman je uspio pješice doći do policijske postaje, ali na kraju je podlegao ozljedama. Samo 25 sati kasnije, Jackson  je ušetao u policijsku postaju i priznao ubojstvo, a zatim i rasistički pokolj koji je planirao.

"Ciljao sam na nešto veće", rekao je te objasnio kako je tijekom nekoliko dana boravio u hotelu na Times Squareu i šetao Manhattanom prateći desetak mogućih meta napada. Kaže da je zamalo izveo još dva napada - nosio je dva noža u džepu - ali predomislio se u zadnji tren.

Isto tako je rekao da se "osjećao nekako loše", ali samo zato što je zaklao starijeg muškarca, a htio je nekog mlađeg. Kad ga je detektivka upitala je li osjetio ikakvo kajanje, Jackson je rekao: "Ne. On je crnački beskućnik."

Planirao ubiti što više crnaca

Planiranim terorističkim napadom htio je utjecati na medijsku konverzaciju. "Planirao sam ubiti praktički koliko god mogu na Times Squareu", rekao je i dodao da je pripremio i pismo koje bi poslao New York Timesu ili CNN-u, objašnjavajući svoje motive, pod naslovom "Deklaracija rata".

Nije objasnio zašto se na kraju predomislio, bar ne u dijelu ispitivanja koji je prikazan. Kaže da je besciljno lutao Manhattanom i spavao na željezničkoj stanici. "Samo sam procesirao ono što se dogodilo. Ako izbodem još jednu osobu, koja je razlika? Već sam poslao poruku", rekao je istražiteljima.

Pročitajte više