Amerikanci nisu oduševljeni Bushovim svemirskim planovima

PLANOVI američkog predsjednika Georgea W. Busha da izgradi svemirsku bazu na Mjesecu i pošalje astronaute na Mars nisu naišli na posebno oduševljen odgovor kod Amerikanaca, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje javnoga mišljenja koji je naručila američka novinska agencija Associated Press.

Više od polovice ispitanika, njih 55 posto, smatra da bi bilo bolje potrošiti novac na rješavanje domaćih problema poput obrazovanja i brige za zdravlje nego na osvajanje svemira.

Amerikanci su podijeljeni u potpori Bushovim namjerama da proširi svemirski program, s 48 posto njih koji su za to, a jednak postotak je protiv.

Predsjednik Bush će u srijedu objaviti pojedinosti svojega prijedloga za uspostavu baze na Mjesecu kao polazne točke za slanje svemirskog broda s ljudskom posadom na Mars ili na asteroide. Cijeli program bi mogao stajati stotine milijardi dolara.

Očekuje se da će Bush objaviti umirovljenje do kraja ovoga desetljeća američkih svemirskih raketa od kojih se jedna, Columbia, u veljači prošle godine raspala pri ulasku u Zemljinu atmosferu pri čemu je poginulo svih sedam članova posade.

Dio novoga programa bit će i izgradnja nove generacije američkih svemirskih brodova.

Bushov prijedlog neće predvidjeti uspostavu baze na Mjesecu u narednih 10 do 15 godina, a na Marsu za 25 do 30 godina.

Većina Amerikanaca, njih 57 posto, vjeruje da bi se Mjesec i Mars mogli jeftinije istraživati uporabom robota, dok njih 38 posto podržava istraživanje koje bi provodili astronauti.

Iako nisu posebno skloni Bushovim prijedlozima, tri četvrtine Amerikanaca i dalje je za to da Sjedinjene Države nastavi svemirska istraživanja i šalje brodove s ljudskom posadom u svemir.

Tri četvrtine ispitanika reklo je kako je važno da Sjedinjene Države budu vodeća zemlja u svijetu u istraživanju svemira.

Mjesec kao polazna točka daljnih istraživanja svemira ima niz prednosti. Njegova manja gravitacija, samo šestina Zemljine, omogućila bi lakše lansiranje raketa, s manjim utroškom energije i nižim troškovima.

Mjesec bi također mogao poslužiti za razvijanje novih tehnologija i njihovo ispitivanje.

Pročitajte više