Amerikanci otkrili Slavoniju, šljivovicu i Plavac

AMERIKANCI se ne zaustavljaju u otkrivanju Hrvatske. Novinar uglednog turističkog časopisa Main Line Times (MLT) Ralph Collier, koji je sredinom prošlog mjeseca pisao o ljepotama Dalmacije i hrvatske obale Jadrana, obišao je Slavoniju koju je nazvao "hrvatskom krušnom košaricom".

Ravničarski predio Hrvatske, koji sliči spljoštenoj palačinki, poznat je po šećernoj repi, suncokretima, ljekovitom bilju i nekolicini opskurnih hrvatskih vina. Lokalno stanovništvo zna se šaliti na račun svoje ravnice govoreći kako je njihovo najveće brdo kupus, piše Collier u MLT-u.

Slavonija ima mnoštvo kafića koji posjetiteljima omogućuju poslijepodnevno opuštanje uz hladnu pivu ili slasnu večeru, a tu je i prekrasan pogled na pitoreskne slavonske krajeve. Život u Slavoniji teče polako, ljudi su ovdje ljubazni i još nisu postali ogorčeni na turiste.

List navodi i Đakovo kao vrlo lijepo turističko odredište, u Hrvatskoj poznato po impresivnoj katedrali te po konjima lipicanerima. Posjetitelji Đakova često mogu vidjeti treninge konja na farmi koja se nalazi nedaleko katedrale.

No, pišući o ljepotama Slavonije novinaru MLT-a se potkrala greška pa je u članku posvećenom Hrvatskoj opisao i ljepotu pećine u Postojni u Sloveniji, poznate po čovječjoj ribici i prekrasnim stalaktitima i stalagnitima.

Da se Collier potrudio osjetiti život u Hrvatskoj svjedoči i njegov osvrt na legendarnu hrvatsku šljivovicu koja će vam, kako je rekao, izmamiti suze na oči. Lokalni brandy (šljivovica), idealno je piće za hladna hrvatska jutra, i zasigurno će vam pomoći u namjeri da pođete na mjesta na koja će te se uvijek htjeti rado vratiti.

Novinar se nakon Slavonije osvrnuo i na glavni hrvatski adut - Dalmaciju i njezin glavni grad Split.

Regijom, tvrdi Collier, vlada hrvatsko-talijanska kuhinja s puno mesa i masti. Turisti u povijesnoj jezgri Splita mogu obići Dioklecijanovu palaču koja potječe iz davnih rimskih vremena, a može se obići i Solin, jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj.

MLT nas je pohvalio i za ljepotu Trogira koji je imenovan UNESCO-vim svjetskim spomenikom kulture. Turisti tamo mogu vidjeti brojne očuvane građevine iz srednjeg vijeka, s mnoštvom romaničkih i rano-gotičkih građevina.

Osim izvanjske ljepote Trogir nudi i kvalitetnu gastro ponudu obogaćenu domaćim začinima. Tako je Collier oduševljen delicijama začinjenim limunom, češnjakom, maslacem i solju koji gotovo svemu daju svjež i božanski okus.

Tekst o Hrvatskoj Collier zaključuje preporukom turistima da obavezno naruče bocu vina "Plavca":

"Ispijte prvu bocu do kraja večeri i sigurno ćete se i prije nego se snađete, i uz laganu vatricu, rukovati i pozdravljati s potpunim neznancima."

I.K.

Pročitajte više