Amerikanci otvoreni za uspostavu dijaloga s Iranom

SJEDINJENE Države otvorene su za uspostavljanje dijaloga s Iranom nakon "ohrabrujućih" poteza što su ih u posljednjih nekoliko mjeseci povukle vlasti te zemlje, izvjavio je za The Washington Post američki državni tajnik Colin Powell.

"Dogodile su se mnoge pozitivne stvari i zbog toga moramo ostaviti otvorenom mogućnost dijaloga u prikladnom trenutku", rekao je Powell.

Ovaj su mjesec iranske vlasti, uz pomoć europskih posrednika, pristale dopustiti ulaz inspektora u nuklearna postrojenja, za koja Amerikanci tvrde da su "fasada" za mjesta na kojima se radi na atomskoj bombi.

Prvi američki vojni zrakoplov spustio se tijekom vikenda na iransko tlo nakon više od 20 godina stanke, a u njemu su stigli stručnjaci i humanitarna pomoć za žrtve nastradale u razornom potresu koji je zemlju pogodio u petak.

"Svi ovi faktori odraz su novog stajališta koje se javilo u Iranu u pogledu raznih pitanja. Iranci shvaćaju da svijet prati što se ondje događa te da smo svi spremni za akciju", rekao je Powell.

Slično stajalište je zauzela i službena Njemačka. Njemački veleposlansik u Iranu Paul Freiherr von Maltzahn izjavio je u utorak kako bi međunarodna pomoć koja od petka pristiže u potresom pogođeno područje Bama mogla doprinijeti otvaranju Irana prema zapadnim zemljame.

"To je prilika za izgradnju novih mostova, možda čak i prema Sjedinjenim Državama. No, sigurno je da su za takvo nešto potrebne dvije strane", ocijenio je veleposlanik za berlinski Inforadio.

(Hian) mh sd

Pročitajte više