Amerikanci uveli sankcije i Sberbanki

Foto: EPA

AMERIČKA vlada nametnula je sankcije i najvećoj ruskoj banci Sberbanki, objavilo je ministarstvo financija. Američke institucije moraju zatvoriti svoje račune u Sberbanki u roku od 30 dana. 

Sberbanka, u većinskom državnom vlasništvu najveći je kreditor ruske ekonomije i banka s najviše štednih uloga. 

Američki predsjednik Joe Biden ranije je objavio mjere protiv druge najveće ruske banke VTB-a. To znači da je sada 80 posto imovine ruskih banaka podložno sankcijama.

Sankcije i Bjelorusiji

Sjedinjene Države nametnule su sankcije i Bjerlorusiji, koja je upletena u invaziju na Ukrajinu. 

Ministarstvo financija usmjerilo je mjere prema 24 bjeloruska pojedinca i organizacije. Sankcije su sumjerene na obrambeni sektor i banke koje imaju posebno bliske odnose s Moskvom. Sankcije ciljaju prema otprilike petini bjeloruskog financijskog sektora. 

Nove sankcije Rusiji rano u petak najavili su Japan i Novi Zeland. 

Čelnici država članica Europske unije složili su se u četvrtak navečer oko novih sankcija koji će pogoditi više sektora u Rusiji nakon njezina općeg napada na Ukrajinu.

Vlasnice Fortenove

Sberbanka je zajedno s VTB-om suvlasnica Fortenove.

Fortenova grupa ne očekuje da će sadašnje i moguće nove sankcije Rusiji negativno utjecati na njezino svakodnevno poslovanje, budući da ruske banke u toj grupi nemaju većinska upravljačka i vlasnička prava, priopćili su ranije popodne iz Fortenove.

"Vezano uz pitanje mogućeg utjecaja sadašnjih i potencijalnih novih sankcija koje Europa najavljuje u odnosima s Rusijom, Fortenova grupa ne očekuje njihov negativan utjecaj na svakodnevno poslovanje. Banke u ruskom vlasništvu u Fortenova grupi nemaju većinska upravljačka i vlasnička prava, ona su ispod 50 posto, a drugi najveći dioničar kompanije su domaći hrvatski vlasnici", ističe se u izjavi Fortenova grupe.

Također navode kako "Fortenova grupa ima stabilnu kapitalnu strukturu, u kojoj financiranje predvode američki investitori HPS Investment Partners te se ne očekuje utjecaj sankcija niti na redovno financiranje Fortenova grupe".

Podsjetimo, Fortenova grupa d.d. je nastala 1. travnja 2019. godine implementacijom nagodbe vjerovnika u Agrokoru, a u vlasničkoj strukturi su i dvije ruske banke - Sberbank i VTB.

Pročitajte više