Amerikanci većinom podupiru rat u Iraku

VEĆINA Amerikanaca podupire rat u Iraku i predsjednika Busha unatoč prvim poteškoćama i gubicima, pokazalo je istraživanje javnoga mišljenja USA TODAY/CNN/Gallup obavljeno u subotu i nedjelju.

Ukupno 72 posto ispitanih Amerikanaca podržalo je rat u Iraku, što je nešto slabije u odnosu na četvrtak kada je to učinilo 76 posto, a 71 posto odobrava način na koji predsjednik Bush obavlja svoj posao a što je znatno bolje nego 58 posto prije pet dana.

Potpora Bushu ipak nije tako visoka kao 82 posto koje je dobijao njegov otac, Bush stariji, na početku Zaljevskog rata 1991. Bush otac je, za razliku od sina, imao potporu Ujedinjenih naroda za vojnu akciju i slabiji međunarodni otpor ratu.

Postoji razlika u odnosu prema ratu između muškaraca i žena: 80 posto muškaraca odobrava rat u odnosu na 60 posto žena.

Mnogi ispitanici u nedjelju su, međutim, u odnosu na one u subotu bili skloniji reći da se rat ne odvija baš dobro i da nisu optimisti glede kratkoće njegova trajanja. Ipak, više od osam od deset ispitanika i dalje smatra da koalicijske snage pobjeđuju u iračkom ratu.

Amerikanci su u istraživanju pokazali nagli skok zadovoljstva kako se stvari odvijaju doma. Sada je 60 posto njih zadovoljno stanjem u zemlji, a prije dva tjedna bilo ih je zadovoljno samo 36 posto.

Istraživanje je provedeno 22-23 ožujka na uzorku od 1.020 odrasle osobe uz dozvoljenu pogrešku od +/-3 posto.


Pročitajte više